Hoe ga je om met kritiek op het pad van je Zielsmissie?

Wat ik altijd merk is dat, als mensen kritiek hebben op wat ik doe vanuit mijn missie, dat me dat echt in mijn kern kan raken.
Vorig jaar heb ik een periode gehad dat die stress en overwhelm die ik daarvan kreeg me echt tegen heeft gehouden om aan mijn groei, mijn bereik en mijn business te bouwen.

Ik ben altijd al SUPER gevoelig geweest. Ik denk dat je dat wel herkent.
Mensen hun gevoelens of oordelen of wat ze zeggen kunnen echt inslaan als een bom.
Het is niet alleen mijn eigen ego reactie daarop, maar ook een collectief stuk wat dan gelijk mee komt.

Ik denk dat de grens ZO dun is, dat die kritiek je helemaal lam laat slaan.
En hoe ver ik er ook in ben, het laat me nog steeds niet helemaal koud. Het is een ENORME reis om ZO achter je eigen missie te gaan staan, dat je de energie van kritiek en oordeel gewoon helemaal langs je heen kunt laten stromen.

Maar laten we eerlijk zijn, hoe zonde is het eigenlijk wel niet?
Als ik terugkijk naar vorig jaar, denk ik het ook.
Ik was niet voorbereid voor wat succes met zich mee zou brengen. Ja, ik WILDE het. Ik ben een krachtige creator. Ik had dat succes ZELF gecreëerd.
Maar aan de andere kant kon ik niet dealen met de andere kant van de medaille. Ik ben nu weer op een dieper niveau connected met mijn zielsmissie en dan wordt het weer makkelijker. En dat is dan ook een van de functies van kritiek. Dat en nog veel meer wil ik met je delen in deze blog om jou ook te helpen om beter met kritiek om te kunnen gaan op het pad van je zielsmissie.

1. Iedere keer wordt het makkelijker.

Eerst dit: iedere keer dat je kritiek of oordelen krijgt, wordt het makkelijker.
Je gaat er iedere keer makkelijker mee om.
Vooral omdat je weet wat de energetische functie van kritiek is en wat het van jou vraagt. En dat ga ik uiteraard met je delen in deze blog 🙂

2. Dit is de functie van kritiek en oordelen.

Als lezer van mijn blog zal het je niet onbekend zijn dat ik mensen leer dat we onze eigen realiteit creëren. Maar hoe ZIT dat dan? We VRAGEN toch niet om kritiek?
Nee, uiteraard niet bewust. Net zo min als dat je bewust een ziekte of iets anders creëert wat je als een vervelende situatie ziet.
Dus hoe zit dat dan?

Dit is hoe ik het ervaar:

Alles is een spiegel van onze innerlijke wereld. Dus als ik kritiek krijg en ik heb daar een emotie bij, dan heeft dat voor mij deze betekenis:

Iets in mij geloofd dat ze dit zeggen. En dan is het een uitnodiging om op een HOGER niveau voor mezelf en mijn boodschap te kiezen.
Om helemaal ACHTER mezelf en mijn missie gaan staan.

Wat mensen van je vinden zegt NIETS over jou. Mensen reflecteren hun pijn en hun mening op jou.
Ze hebben een bepaalde onmacht die je op je afreageren.

MAAR jij vibreert ergens ook op die energie om het aan te trekken. En DUS is het ook altijd een uitnodiging om vanuit een hogere frequentie te gaan creëren. Waarom en hoe? Dat leg ik uit onder punt 4.

4. Verhoog je frequentie en geef energetische grenzen aan.

Als je kritiek krijgt en je voelt je boos of verdrietig of aangevallen. Stel jezelf dan de vraag: waarom?
Waarom kun je het niet gewoon zien als een neutraal iets? Dat je denkt: “Het is gewoon wat zij ervaren en het heeft niets met mij te maken. Hup, gewoon delete en verder maar.”

Jouw overtuigingen vibreren dus op dat niveau.
Je GELOOFT ergens dat het waar is, dat ze gelijk hebben. Of je bent in ieder geval bang dat je gelijk hebben.
Of je GELOOFT dat je iedereen gelukkig moet maken.
Of dat die ander zijn angst of boosheid of wat ze dan ook op jou afreageren jouw verantwoordelijkheid is.

En dat is het niet.
Leg het bij die mensen terug.

Als het een klant is, en je ziet het op deze manier en ze zijn niet gemeen, maar ze leggen de verantwoordelijkheid bij je neer, dan kun je er gewoon een gesprek over hebben of het meenemen in de coaching.
Stel ze zeggen: “Het traject is niet goed genoeg.”
Dan is het een kans om te vragen: “Wat had had je er graag uit willen halen en wat kun JIJ er aan doen om er voor te zorgen dat je krijgt wat je krijgt?”
En uiteraard is er misschien iets dat je zou willen veranderen aan het traject of je werkwijze en dat kun je gewoon op een neutrale manier bekijken.

Als mensen ECHT iets gemeens zeggen, bv op social media.
WAAROM denk je dat je dat zomaar over je heen moet laten komen?
Kom op zeg. Licht en liefde, ja, maar je kunt ook gewoon GRENZEN aangeven.

Of ik reageer ja of nee is meestal afhankelijk van wat ik denk dat iemand zijn intentie is. Als ik voel dat iemand reageert vanuit zijn pijn of overtuiging maar geen slecht persoon is, dan probeer ik te reageren en te kijken of er een gemeenschappelijke grond gevonden kan worden of gewoon om mijn mening te geven of mijn grenzen aan te geven.
En soms laat ik het omdat ik er geen zin in heb.
Het ligt er een beetje aan wat afgestemd voelt.

Als ik voel dat iemand gewoon maar EEN ding wil en dat is mij belachelijk maken of naar beneden halen, dan delete ik hun reactie en blokkeer ik ze.
Ik wil niet “medeplichtig” zijn om dit soort gedrag goed te keuren.
Ik heb een zero tolerance policy voor trollen in mijn leven. Online of in het echt. Als mensen me bedreigen, uitschelden of doelbewust naar beneden halen, gewoon omdat dat een KEUZE is, dan is er geen plek voor die mensen in mijn leven.
Ja, mensen kunnen veranderen. Tuurlijk, maar ik laat me niet uitschelden of beledigen.

Sommige mensen proberen anderen onder “controle” te houden door beledigend of manipulerend gedrag. Dat werkt HEEL goed bij veel hoogsensitieve personen omdat ze niet tegen conflicten kunnen en omdat ze gewoon willen dat iedereen gelukkig is.
Maar aan het einde van de dag gaan ze er zelf aan onderdoor.
Het hakt in op hun energiesysteem en het wordt alleen maar moeilijker om hun missie te gaan leven.

Geef dus gewoon GOED je eigen grenzen aan en voel je nooit verantwoordelijk voor andere mensen. Je bent niemand iets schuldig. NOOIT.

Dit is bijvoorbeeld een deeltje van wat er in onze automatische email auto replay staat:

“Als je een mail stuurt met ongefundeerde kritiek, ongevraagd advies of een mail met een hele negatieve ondertoon: we willen ons heel graag richten op happy vibes en support naar elkaar toe. Waar je je aandacht op richt, daar krijg je meer van, dus we laten je mail in liefde los en je krijgt geen reactie van ons.
Als het gaat om een betaald product, krijg je uiteraard gewoon een reactie van ons.”

We geven onszelf dus gewoon toestemming om dat soort mails gewoon te verwijderen. Dat soort mensen willen zelden een bijdrage zijn aan je missie. Wees dus zuinig op je eigen energie en waar je je energie in stopt.

Verhoog dus je frequentie door energetische grenzen aan te geven.
Geen plek voor bullshit in je leven.
En voel je daar niet rot onder.
TUURLIJK kunnen die mensen doen wat ze willen, maar NIET in jouw leven. En als IEDEREEN dat doet, dan hebben die mensen en hun manipulaties voor je het weet geen bestaansrecht meer. Ze blijven dat gedrag alleen maar vertonen omdat het bij sommige mensen werkt. Het zijn energie vampiers en ze voeden zich aan de energie die jij ze geeft. GEEF ze dus geen energie.
En heel verdrietig of boos zijn is OOK energie. En ze slurpen dat heerlijk in zich op.
En hoe jij je voelt, dat interesseert ze niets.
En als jij reageert en zij krijgen lekker de kans om te trollen en je naar beneden te halen, hebben zij een feestje.
Geef ze dus die ruimte niet.
Geef ze NIET je energie.
Delete en door.

5. Behandel mensen hoe je zelf behandelt wilt worden.

Dit is een beetje vanzelfsprekend maar hoe zou je behandelt willen worden?
Hoe vaak heb jij een oordeel als je iemand zijn Facebookpost langs ziet komen of als een van je collega’s meer succes heeft of sneller groeit?
Hoe vaak heb je verwachtingen van mensen en ben je boos dat ze je teleurstellen?
Waar geef jij de verantwoordelijkheid uit handen?
Hoe vaak heb je het met je business buddies over collega’s waar een negatieve of gemene of jaloerse ondertoon onder zit?
Hoe vaak geef je mensen zelf kritiek (vaak vermomd als goedbedoelde feedback) waar ze niet om hebben gevraagd?
Hoe vaak geef je zelf van die kleine steekjes onder water om iemand een klein beetje naar beneden te halen? Al is het uit onmacht of omdat je niet krijgt wat je wilt?
Waar neem je niet je eigen verantwoordelijkheid?
Waar heb je dit in het verleden gedaan en heb je het niet goed gemaakt met die mensen? Wat hangt er nog in de lucht.

En wees EERLIJK hier.
We doen dit ALLEMAAL. Ja, ook ik.
We zijn gewoon mensen en we hebben gewoon gevoelens. Het gaat er niet om dat je heiliger bent dan de Paus. Het gaat er om dat je je er bewust van bent en dat je de intentie hebt om dat soort dingen steeds minder en minder te doen totdat het helemaal uit je systeem verdwenen is.

Wees gewoon een bijdrage voor mensen. Support mensen. Moedig ze aan, ook al doen ze dingen op een manier die je zelf anders aan zou pakken. Het is al lastig genoeg om je missie te leven, laten we elkaar het niet moeilijker maken.
Als mensen je nergens om vragen, LAAT het. Als ze van je willen leren, volgen ze wel je blogs of kopen ze wel een dienst van je.
Wat HELPT het je nu om te reageren of “feedback” te geven als mensen nergens om hebben gevraagd?
WAAROM? Is het ECHT om iemand verder te helpen? Als dat zo is, VRAAG dan eerst of ze willen horen wat je te delen hebt. En als ze nee zeggen, respecteer dat dan.

Wees bewust met je energie die je ZELF op anderen projecteert door je gedachten en verwachtingen en hoe je mensen ziet. En daarmee kom ik bij punt 6.

6. Shift je aandacht en je focus. Hoe ziet jouw ideale wereld er uit?

Nogmaals: we creëren onze realiteit door onze overtuigingen, verwachtingen en projecties.
Dus wat verwacht je?
Verwacht je dat de wereld vol boze mensen zit?
Ik zelf heb die verwachting bijvoorbeeld nog als ik een facebook advertentie zet, dat ik allerlei negatieve reacties krijg. Het is ook het verhaal dat ik dan vaak tegen klanten vertel.
En ik ben er dan al een beetje bang voor als ik een Facebook ad plaats en natuurlijk komt het dan ook.
Ik ben er nu mee bezig om die angst te helen.
Ik denk dat het er voor mij mee te maken heeft om de wereld als een veilige plek te zien vol met mensen die elkaar supporten.
Dat is uiteindelijk ook waar we heen willen toch?
En om mijn emoties er af te halen en te helen en helemaal IN die veiligheid te stappen.
Om die giftige energie die ik soms ervaar los te laten en niet meer mee connect.

Er is gewoon nog steeds een klein deeltje van me dat bang is voor andere mensen. Als ik het zo opschrijf voel ik dat daar ook nog wel pijn achter zit.
Ik doe ZO hard mijn best om een goed mens te zijn en eigenlijk doe ik alles wat ik doe met goede bedoelingen, alleen soms ben ik een beetje onhandig of een flapuit of reageer ik vanuit mijn emoties of mijn pijn. En soms ontploft het dan wel eens of reageren mensen heel heftig en daar kan ik dan van schrikken.
Hoe meer ik in mijn eigen kracht stap en het commitment met mezelf maak om voor mezelf op te komen en geen BS meer te tolereren in mijn leven, hoe minder het gebeurt en hoe makkelijker het wordt, maar het is een reis.
Dat zul je wel herkennen, neem ik aan.

Maar ik WEET wel dat het allemaal begint en eindigt bij mij en ik heb alleen in de hand hoe IK ergens over denk, hoe IK ergens op reageer en wat IK ergens op projecteer, dus daar werk ik dan aan.

En lieve co-creator, onthoud dit:

Je doet het super goed.
Je bent goed bezig.
Er zijn ZO veel mensen die nog niet helemaal in hun Missie durven te stappen omdat ze bang zijn voor de reacties van mensen.
Dat is echt een collectief stuk dat geheeld mag worden en daar ben jij als een van de pioniers mee bezig, dus wees echt trots op jezelf.
Mensen die niet hun missie leven kunnen zich niet voorstellen hoe moeilijk dit is. En het is ZO makkelijk om (anoniem) op iemand af te geven.
Dus verzamel toffe mensen om je heen die je supporten en die je aanmoedigen!

Bijvoorbeeld in het programma: “Het Starseed Awaking programma” dat morgen start.
Grote kans als je deze blog leest en je resoneert hiermee, dat je ook een Starseed bent en dat je Multidimensionale roots hebt en dat je hier bent met een missie, net als Emma en ik.
Kijk, technisch gezien heeft (Bijna of misschien zelfs) iedereen op de planeet aarde Multidimensionale roots, maar nog niet iedereen is zich daarvan bewust en is aan het ontdekken wie ze werkelijk zijn in hun kern.

HIER kun je alles lezen over de Starseed Awakening training en je aanmelden.

En denk je nu: waar GAAT dit over? Wat heb ik gemist?

HIER kun je de gratis Starseed Missie training terug kijken die ik samen met Emma heb gedaan.

Starseeds zijn multidimensionale zielen van een hoger bewustzijnsniveau die gereïncarneerd zijn in een menselijk lichaam. Ze zijn opgeroepen om naar aarde toe te komen, puur om de wereld van dienst te zijn. Starseed zielen komen van andere planeten en sterrenstelsels en een deel van hun ziel leeft op die plekken nog voort. Alhoewel het zeer oude zielen zijn, is dit voor de sommige van hen het eerste leven op deze planeet. En dat kan een behoorlijke schok zijn, want op planeet aarde is het zwaar. Iets wat deze zielen van puur licht en liefde niet gewend zijn.
Starseeds hebben een hele belangrijke missie, maar zijn deze bij geboorte vergeten. Gelukkig zijn er allerlei manieren om achter die zielsmissie te komen!

In de gratis training die we gisteren hebben gegeven delen Emma en ik hoe we onze missie zien en hoe we omgaan met zware energieën en dingen zien die andere mensen niet waarnemen en het gevoel dat je soms stapelgek bent.

Dit is een pilot, dus nu bieden we hem aan voor een eenmalige, hele speciale prijs. Maar dat doet NIETS af aan onze kennis over dit onderwerp en ons vermogen en toewijding om jou als Starseed te coachen en te begeleiden om het beste leven te creëren dat je kunt creëren.

Heb je vragen? Stuur een email terug OF meld je direct aan voor het programma.

Liefs Maartje

PS: Nog eenmaal:

HIER de link naar de gratis Starseed Missie training.

En HIER de link naar ons Starseed Awakening programma dat maandag 15 april gaat starten.