In het werk dat ik doe en dat veel van mijn collega’s doen, wordt er vaak over hen geoordeeld.
Hoe dan ook zijn er veel oordelen over coaches, over het vakgebied van persoonlijke en spirituele ontwikkeling, healing en bewustzijnswerk. En gooi daar dan maar een schep oordelen bovenop als het om het onderwerp geld gaat, of ieder ander gevoelig onderwerp EN gooi er NOG maar een schep bovenop als de ondernemer in kwestie er voor uit komt dat hij of zij graag geld wil verdienen met zijn of haar werk OF een goede prijs vraagt voor zijn of haar diensten.
Sinds ik 3 jaar geleden begonnen ben, heb ik het nodige over me heen gekregen. Ik heb doorgaans geleerd om er mee om te gaan.
Ik ben me er van bewust dat ik in de toekomst nog veel vaker kritiek over me heen ga krijgen. Als ik groter ga groeien. Als ik NOG meer ga praten over hoe creatie werkt op wereldniveau. Of als ik andere controversiële onderwerpen aan ga snijden.
Je moet bereid zijn om die te kunnen ontvangen. En een mooie uitspraak die ik vandaag van een van mijn coaches heb gehoord:

“Ben je bereid om chaos in een andermans leven te creëren en de ander oncomfortabel te laten voelen als je die katalysator voor verandering gaat zijn?”

Iedereen die iets doet dat een verschil maakt in de wereld krijgt er mee te maken. Of zoals Tom Peters (schrijver van: ‘In Search of Excellence’) het zegt:

“Unless you are receiving negative feedback from twenty percent of your constituents, you probably aren’t doing anything worthwhile.”

Zo ook vandaag weer. Een van mijn lieve klanten en collega’s (en een meer dan geweldige vrouw met een hart van goud!) had iets op haar tijdlijn geplaatst over geld manifesteren. Iemand reageerde er niet zo positief op.
En zoals ik in een van mijn eerdere blogs (Ik zal het ALTIJD voor mijn klanten opnemen) ook al had gezegd, had ik het voor haar opgenomen.
En als ik reageer op iemand die kritiek heeft of een oordeel heeft, dan reageer ik niet om gelijk te krijgen. Het gaat mij er niet om om gelijk te krijgen. Ik ben me er 100% van bewust dat we allemaal onze eigen waarheid hebben. Ik ben me er 100% van bewust dat als ik iets tegen die persoon zeg, waarbij hij misschien het gevoel krijgt dat ik zijn waarheid aantast, dat er misschien alleen maar meer emotie of weerstand ontstaat.
Waarom ik reageer is omdat ik aan mijn klant, collega, vriendin of WIE dan ook wil laten weten dat ik ACHTER ze sta.
Dat ze niet alleen zijn.
Dat ik bereid ben om de kritiek SAMEN met hen te ontvangen.

En waarom?
Precies om wat er daarna op de app gebeurde: iemand anders gaf aan dat het precies de reden is dat ze zich nog inhoudt en niet alles van zichzelf deelt: omdat ze bang is voor de kritiek en de oordelen.
En dat is ZO zonde!
Want de persoon die dit deelde is geweldig! Ze is een creatief multitalent, ze is bruisend en ze heeft een enorme levenslust. Ze IS er altijd voor mensen. Ze staat voor mensen klaar. Ze denkt met ze mee!
Ze zou NOOIT zomaar willekeurige mensen berichtjes gaan sturen om hun visie of hun missie af te branden.
Dus wat er gebeurt is dat zij haar levenskracht, haar creatiekracht inperkt omdat er een iemand is die een mening heeft die afwijkt van die van haar.
En ja, waarschijnlijk zijn het veel meer mensen dan die ene persoon.
Zoals meneer Peters hierboven zegt: het zal meer 20% van de mensen zijn.
En die mensen hoeven niet eens allemaal hun kritiek 1 op 1 te uiten, je kunt het al voelen als je intapt op de energie.
Je kunt je er al bewust van worden dat die kritiek KAN komen als je er aan denkt dat je iets gaat delen of iets in de wereld gaat zetten.

En ik heb al veel geschreven over omgaan met kritiek.

Maar toch wil ik er vandaag WEER wat over schrijven.
En ik zal er over blijven schrijven!
Maar laat ik dit vooropstellen: ik schrijf deze blog niet voor de mensen die kritiek hebben. Ik schrijf deze blog voor de krachtige creators die zich inhouden omdat ze de kritiek uit de weg willen gaan!
Ik schrijf dit voor iedereen die zijn grootsheid en zijn licht dempt omdat hij of zij bang is voor de mensen die de oordelen en kritiek uiten.
Ik zal je dit zeggen: hun kritiek heeft niets met jou te maken!
Het zegt helemaal, maar dan ook helemaal niets over wie jij bent. Het ENIGE waar het iets over zegt is over hoe degene die kritiek geeft in de wereld staat. Over HUN overtuigingen over wat jij doet. Maar nogmaals: NIET met jou!

Zoals het voorbeeld van vanmorgen. De meneer vergeleek de trainingen die ik geef met een piramidespel.
En geloof me: ik SNAP het. Sterker nog: het is een van mijn eigen angsten. Dat het een groot piramidespel is van persoonlijke groei waarin iedereen elkaar geld geeft en het uiteindelijk een deel van de mensheid NOOIT zal lukken om echt gelukkig en overvloedig te worden.
En dat kan!
Want je hebt niet in de hand hoe andere mensen denken en doen. Je hebt alleen maar in de hand wat je zelf doet en denkt.
Maar doordat ik die angst heb en doordat ik zo NIET wil zijn, ben ik super bewust met hoe ik mijn bedrijf opbouw.
Ik probeer echt te voorkomen dat ik geen geld aanneem van mensen die schulden hebben. Ik nodig mensen altijd uit om in hun eigen verantwoordelijkheid te stappen. Ik laat mensen geen duizenden euro’s voor programma’s of coaching betalen als ik niet denk dat ze het in zich hebben om de ROI (return on investment) er uit te halen.
In ALLES wat ik doe lever ik waarde, zelfs in alles wat ik gratis doe. Ik neem mijn content NOOIT voor lief. Ik ben altijd bezig met de vraag hoe ik het beter kan maken.
Ik ben betrokken bij mijn klanten. Ik ben iedere dag bezig met de vraag: wat hebben zij nodig? En ik neem ze NOOIT voor lief.
Ik daag iedere dag op. 360 dagen per jaar BEN ik in mijn business en die andere 5 dagen ben ik er energetisch gezien mee bezig. Want het is mijn MISSIE. Het is wie ik BEN! Het is een deel van mij.
En je zou me technisch gezien NOOIT een cent hoeven te betalen om van me te leren. IEDERE FUCKING DAG creëer ik gratis content die mensen ECHT verder helpt.
Er staan honderden blogs op mijn site met de meest waardevolle info.
Tientallen, of misschien honderden You Tube filmpjes.
Ik geef webinars, gratis trainingen, tientallen gratis interviews.
Ik bied mensen een podium.
Ik leg mijn ziel op tafel en ik stel me dus ook open voor kritiek.En gelukkig spreken de resultaten voor zich, want ik krijg dagelijks meerdere mails en berichtjes van mensen die echt hele mooie resultaten halen door met mijn content bezig te zijn, gratis of betaald.

Maar niet iedereen resoneert met wat ik doe. En dat is ok. Mijn werk is niet voor iedereen en dat hoeft ook niet. Ik help de mensen die resoneren en andere mensen bewandelen andere wegen.
Gelukkig maar dat we allemaal onze eigen waarheid hebben en onze eigen realiteit creëren en de mensen om ons heen mogen verzamelen waar we happy van worden.
Er is een reden dat we allemaal anders zijn, alleen zo leren we van elkaar en kunnen we MEER creëren.
Door de kritische noot van deze persoon kan ik nu deze blog schrijven en kan ik veel mensen iets waardevols meegeven, dus bedankt.

Maar goed, even terug naar waarom ik deze blog ben gaan schrijven. De reden dat ik deze blog schrijf was om iedere bewuste en krachtige creator uit te nodigen om zich NIET meer in te houden.
Om de wereld te gaan dienen zoals alleen JIJ dat kan.
En laten we het voor elkaar opnemen!
Het is fijn om te voelen dat we elkaar steunen. Al post je maar een hartje of wat dan ook. Laat merken dat je de creator steunt.
We hoeven geen discussie aan te gaan. We hoeven niet ons gelijk te halen, want dat heeft geen zin en dat is ook niet nodig. iedereen mag zijn eigen mening hebben.
En het feit dat er mensen zijn die van mening zijn dat dit een groot piramidespel is, nodigen mij uit om bewust te blijven van wat ik doe en van de waarde die ik bied.
Dan kan ik weer bij mezelf te rade gaan of ik nog authentiek ben.
En ik kan oprecht van mezelf zeggen dat ik dat ben.

Ik heb mijn bedrijf niet om geld te verdienen. Ik heb mijn bedrijf om mensen te leren hoe de Wet van Aantrekkingskracht werkt, hoe we onze realiteit creëren en hoe we de meest krachtige creator kunnen worden die we kunnen zijn.
En ja, ik verdien daar geld mee. Omdat ik WAARDE bied, beloont het Universum MIJ met overvloed en soms in de vorm van geld en soms op allerlei andere manieren. En ja, ik kan in een mooi huis wonen en ik maak af en toe een mooie reis, maar het meeste van mijn geld gaat direct weer terug in mijn bedrijf zodat ik NOG meer mensen kan bereiken met mijn boodschap.

Ik investeer tienduizenden euro’s per maand in mijn bedrijf, mijn team en alles wat er voor nodig is om NOG meer waarde te kunnen bieden.
Het grappige is: hoe meer waarde ik bied en hoe meer waarde ik investeer in mijn bedrijf, hoe meer overvloed het MIJ brengt. Grappig he? :)En dan kan ook mijn cynische kant naar boven komen. Dan kan ik ook heel hard zijn in mijn hoofd om mezelf toestemming te geven om te BLIJVEN creëren.

Dan zeg ik in mijn hoofd (en nu ook in deze blog)

“Wat doe JIJ, kritisch persoon, om waarde te leveren aan de wereld? Het is ZO makkelijk om kritiek te uiten over een ander.
Maar waarom schrijf je er geen blog over? Waarom kijk je niet eens heel kritisch met wie je eigenlijk waarde biedt met jouw opmerking?
En ik kan me voorstellen dat er waarde in zit.
Ik kan me voorstellen dat er heel veel mensen teleurgesteld zijn in het vakgebied van persoonlijke ontwikkeling.
Ik kan me voorstellen dat ZIJ steun nodig hebben. En schrijf er dan een blog over. UIT je visie. Deel je visie met zo veel mogelijk mensen!
HELP mensen.
BIEDT waarde.
Net als wij dat doen.”

Maar ik zie zelden een kritisch persoon dat doen. Echt heel erg zelden. En dan vraag ik me dus af waarom?
En dan kan ik niets anders bedenken dat: omdat ze zich onmachtig voelen in hun eigen leven, omdat ze boos zijn en ZO graag dingen anders willen, maar dat zelf niet voor elkaar krijgen, geven ze af op de mensen die WEL het verschil maken.
En dat mag.
Het is hun goed recht.
Ik ben 100% voor vrijheid van meningsuiting. En nogmaals: ik schrijf dit niet als boodschap naar de mensen die kritiek hebben. Volg gewoon helemaal wat goed voor je voelt. Doe wat je niet laten kan! Schrijf PB’s naar mensen met AL je kritiek er in. Het is 100% ok voor mij waar jij je tijd, energie en aandacht aan besteed. Ik heb er een mening over, maar ik ga niet proberen jouw mening te veranderen.
Ik schrijf dit voor mijn tribe: voor de krachtige creators waar ik zo graag MEER en MEER en MEER van wil zien.

Straal!
Laat je licht niet verblinden!
Help elkaar!
Steun elkaar!
Moedig elkaar aan!
We hoeven niet af te geven op de mensen die oordelen. Het mag en het kan best goed voelen soms. Het voelt ook goed om in deze blog even van me af te schrijven. En zo laat ik laat dit ook allemaal weer los! Maar wat we zeker niet los moeten laten is onze missie!
Onze missie om mensen te dienen.
Ga niets veranderen aan je boodschap, aan hoe jij voelt dat je op moet dagen omdat iemand er een mening over heeft. Toets hem even bij jezelf en als je voelt dat je authentiek bent, ga dan gewoon DOOR.
BLIJF je producten en je diensten aanbieden!
Blijf content creëren!
BLIJF GEWOON CREËREN!

De wereld heeft je namelijk nodig!

En, heb je meer inspiratie nodig om iedere dag je Missie te leven?
Wil je NOG meer support voelen en inspiratie ontvangen?
21 oktober start ik met de gratis ZielsMissie Summit.

HIER kun je je er voor aanmelden.