In deze blog deel ik super graag de kenmerken van rijke en overvloedige mensen met je zoals ik ze zie. En dan heb ik het niet over het “cliché” hoe er vaak naar rijke mensen gekeken wordt. Dat rijke mensen inhalig en hebberig zijn en geld alleen maar gebruiken als machtsmiddel.

Dat soort acties komen NOOIT voort vanuit overvloed, maar vanuit tekort en angst.
Vanuit tekort en angst proberen mensen hun eigen voortbestaan veilig te stellen en daar doen sommige mensen de raarste dingen voor. Maar dat heeft niets met geld te maken. Dat heeft met die angst en het geloof in tekort en eindigheid te maken. Want ook mensen ZONDER geld die vanuit angst en tekort leven, kunnen rare dingen doen, en ook ZIJ gebruiken geld als machtsmiddel, maar dan meer vanuit de slachtofferrol dan vanuit een machtspositie.
Maar geld is dus maar EEN manier van overvloed. Overvloed kun je op ieder gebied van je leven ervaren. En in mijn optie is rijkdom niet blijvend, als het niet is gecreëerd vanuit ware overvloed.
De Wet van Aantrekkingskracht leert ons: zo binnen, zo buiten. Dus als mensen geld genereren vanuit tekort of angst, dan zullen ze NOOIT, maar dan ook nooit WARE overvloed bereiken. En daar hoeft niemand iets voor te doen, dat doen de Universele Wetten voor hen.
Dus in deze blog heb ik het over WARE overvloed, in iedere zin van het woord, zowel qua geld als qua liefde en al het andere moois dat we in het leven kunnen ontvangen.

Dus wat zijn de kenmerken van rijke en overvloedige mensen?

 1. Ze zijn 100% gecommitteerd aan de creaties die door hen heen willen ontstaan en zien dat als iets dat groter is dan zijzelf.

Ze voelen de drang van creatie en weten dat ze een missie hebben die veel groter is dan hun “menselijke, beperkte zelf.” Ze weten dat ze een verantwoordelijkheid hebben en ze gaan zichzelf uit de weg om die creatie in de wereld te kunnen zetten en hun missie te leven. Het gaat niet OM hen, het leven creëert DOOR hen.
Ook al zijn ze ziek, hebben ze “geen zin” of geen inspiratie. Ze dagen TOCH op met de vraag: “Hoe kan ik er WEL zijn vandaag? Wat heeft de wereld van mij nodig en hoe kan ik vandaag de mensen om me heen dienen op de allergrootste manier mogelijk?”
Oprah heeft bijvoorbeeld in 25 jaar geen show afgezegd. Ze WAS er. Ze EERDE dat mensen van ver weg kwamen om een show te zien, het vliegtuig er voor namen en geld investeerden in een ticket en daardoor nam zij ook haar beste zelf mee.

 1. En of ze er wel of niet ZIJN, hangt niet af van uiterlijke omstandigheden.

Veel mensen denken: Ik daag wel op, als ik “er ben.” Ik ga mijn best wel doen als de klanten of volgers er zijn. Ik ga mijn alles wel geven als er MEER mensen zijn die mijn werk volgen. Maar dat is de omgekeerde wereld. Mensen zijn er niet om JOU een plezier te doen (hoewel ze allemaal een bijdrage aan je leveren!) Dat ze je producten of diensten kopen is geen vrijwilligerswerk. Zij willen dat jij HEN dient. Zij willen het resultaat zien. Zij willen JOU gekocht hebben, voordat ze van je kopen.
Als je dus ook overvloedig wilt leven, ga er dus NU zijn en wacht nooit totdat …..

 1. Overvloedige mensen zijn vrijgevig.

Mensen vragen vaak aan me: “Hoeveel kan ik geven?” of “Geef ik nu niet te veel weg Maartje?”
Ik denk dat je zelden “te veel” kunt geven als het voortkomt vanuit ware overvloed en inspiratie. Je kunt alleen te veel geven als het voortkomt vanuit een blokkade. En dat zie ik WEL veel bij mensen. Ze geven hun werk weg omdat ze de waarde er van niet kunnen zien. OF ze geven hun werk gratis weg of voor veel te weinig geld omdat ze leven in de veronderstelling dat “mensen er geen geld voor hebben.” Maar dat zijn beide keuzes vanuit tekort en niet vanuit overvloed.
Vanuit overvloed GEEF je wat goed voelt en vraag je de prijs die goed voelt en trek je klanten aan die er ook de waarde van inzien EN heb je het lef en de moed om de waarde zichtbaar te maken.

 1. Rijke mensen durven risico’s te nemen en te investeren in zichzelf en in hun business.

Rijke mensen weten dat de kosten voor de baten uit gaan. Ik hoor ZO vaak mensen zeggen: “Ik heb er geen geld voor.” Rijke mensen denken niet in: “Kan niet.” Ze stellen zichzelf de vraag: “Hoe kan ik er voor zorgen dat dit geld bij me komt.”
Welke deal kan ik sluiten?
Wat kan ik verkopen?
Wat kan ik lanceren?
Waar kan ik geld vrijmaken?
Van wie kan ik dit geld lenen?
Hoe kan ik dit geld bij elkaar brengen?
Ze leren te luisteren naar hun intuïtie en volgen die feilloos en werken er daarna hard voor om het rendement uit hun investering te halen. EN ze weten ook dat, als ze een investering maken die niet zo uitpakt zoals ze hadden gehoopt, dat ze geld KUNNEN verdienen en dat ze de overvloed makkelijk opnieuw aan kunnen trekken.
Maar over het algemeen maken ze gewoon slimme keuzes met geld en vertrouwen ze op zichzelf.

 1. Overvloedige mensen eren hun betalingen.

Ik heb het allemaal voorbij zien komen de afgelopen jaren:
Mensen die vinden dat ze hun factuur niet hoeven te betalen omdat ze geen gebruik hebben gemaakt van de content en er daardoor niet alles uit hebben gehaald wat er in zit.
Mensen die hun factuur niet betalen omdat ze het zo moeilijk hebben en ik heb toch geld genoeg, dus ik kan het wel missen.
Mensen die hun factuur niet gehad hebben omdat ze een verkeerd e-mail adres op hebben gegeven of hun e-mail adres hebben veranderd en dus komen de facturen niet meer aan. En daardoor ontheffen ze zichzelf eenzijdig van de betalingsverplichting en het commitment dat ze hebben gemaakt.
Ze EREN de overeenkomst niet en ze wringen zichzelf in bochten om voor zichzelf goed te keuren waarom ze niet betalen. Maar dat komt ALTIJD neer op een blokkade of een overtuiging NIET vanuit overvloed.
En natuurlijk zijn er redenen om geld terug te vragen of niet te betalen, als een product niet deugdelijk is, of binnen de 14 dagen wettelijke termijn en nog wat andere “legitieme” redenen, maar dat zijn allemaal niet de redenen die ik hierboven beschrijf.
En overvloedige mensen die weten dit en die eren hun commitment. Ze weten dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor ieder commitment dat ze gemaakt hebben en dat ze de return on investment eruit halen en OOK dat ze checken of betalingen wel goed worden verwerkt. Ze laten geld vrij stromen en betalen hun rekeningen met liefde en eren de ander EN zichzelf en hun overvloed door hun rekeningen te betalen en op tijd te betalen.

 1. Ze zijn niet emotioneel over geld.

Ze zien geld als een ruilmiddel of als “dank je wel briefjes.” Ze zien geld als een manier om hun bedrijf te laten groeien, om anderen mensen te helpen, om dingen te bouwen en te creëren etc.
Ze zijn over het algemeen niet heel emotioneel over geld.
Ze denken geen dingen als:
“Oh mijn God, als ik dit geld uitgeef, dan zie ik het nooit meer terug en heb ik niet genoeg geld meer om X te betalen.”
“Ik kan dit ECHT niet vragen, want dan heeft de ander geen geld meer en dan pak ik alles van hem of haar af en dat is super oneerlijk en dan ben ik hebberig.”
“Ik moet bovenop mijn geld gaan zitten en alles vast houden, want op een dag heb ik niets meer en dan is alles weg.”
Nee, ze weten dat overvloed een interne staat van zijn is. Ze weten dat iedereen geld kan creëren. Ze weten dat als ze “nee” zeggen tegen geld, dat dat dan niet opeens spontaan terecht komt bij de mensen die het “echt nodig hebben.”
Ze weten dat er altijd meer is en dat je gewoon mooie en nuttige dingen kunt doen met geld en dat het aan het einde van de dag niets meer is dan een ruilmiddel waar we gewoon een heel complex verhaal omheen hebben gecreëerd de afgelopen eeuwen.

 1. Overvloedige mensen zijn vaak juist niet gehecht aan hun geld en aan materie.

Ze houden van het aardse leven en zijn dankbaar voor alles wat op hun pad komt, maar ze weten aan het einde van de dag ook dat dat niet de dingen zijn die hun gelukkig maken. Ik zeg altijd dat je pas alles kunt ontvangen als je de totale bereidheid hebt om alles kwijt te raken. Ik weet dat mijn geluk niet afhankelijk is van mijn geld, mijn villa of mijn dure vakanties. Wat mij ECHT gelukkig maakt is Creatie (schrijven, creëren,) en connecten met de mensen van wie ik hou en ZIJN.
Alle mooie dingen die ik in mijn leven heb is een bonus, maar het is NIET wat mij gelukkig maakt. Ik zou net zo makkelijk totaal overspoeld kunnen raken door alle financiële “verplichtingen” die ik ben aangegaan. Ik heb al tienduizenden euro’s per maand nodig om mijn business te laten draaien (personeel, systemen, kantoor, events etc.) Maar ik kies er voor om dat NIET te doen en naar punt 1 te kijken: het totale commitment dat ik heb om creatie door me heen te laten ontstaan. Ik weet dat mijn geluk niet afhankelijk is van geld of materie, mijn bron, mijn overtuigingen en hoe ik naar de wereld kijk is het enige wat er voor verantwoordelijk is of ik wel of niet happy en overvloedig ben.

 1. Overvloedige mensen zorgen er voor dat ze “assets” creëren.

Ze stemmen zich er op af dat ze geld VOOR zich laten werken. Ze stemmen zich er op af dat ze hun geld, tijd en energie creëren in het creëren van “assets” die geld VOOR ze verdienen, ook al stoppen ze er zelf geen tijd of energie meer in.
Denk bijvoorbeeld aan onroerend goed of andere investeringen.
Maar ook aan vormen van passief inkomen, zoals boeken en (online) programma’s.
Ik heb bijvoorbeeld mijn bedrijf zo opgebouwd dat zelfs als ik een dag, een week of een maand niet zou werken, dat het geld nog steeds binnen komt. (en straks zelfs een jaar of nooit meer als ik dat OOIT zou willen, hoewel ik me daar nu nog helemaal niets bij voor kan stellen want ik vind het allemaal veel te leuk!)
Ik heb systemen en processen neergezet die dit mogelijk maken.
Ik heb MEGA veel tijd geïnvesteerd in het creëren van waardevolle content en ook al zou ik zelf niets doen op een dag, dan nog steeds komen er iedere dag bestellingen binnen in mijn webshop EN komt er dus geld binnen.

En om daar op voort te borduren:

 1. Overvloedige mensen weten dat geld en tijd en geld en product niet met elkaar verbonden zijn.

Dit is een MEGA waardevolle les die ik dit jaar van mijn coach Fred heb geleerd. En ik WIST dit al, maar dit soort dingen kun je niet vaak genoeg horen. Geld komt vanuit je bron en vanuit je bewustzijn en het IS mogelijk door slimme processen en door “assets” te creëren om veel geld te ontvangen, ZONDER dat je een evenredige hoeveelheid tijd hoeft te investeren.
EN er zijn mensen die allerlei bedragen voor iedere dienst mogelijk betalen.
Er zijn mensen die niets voor coaching betalen, er zijn mensen die 50 euro per uur voor coaching betalen en er zijn mensen die 5000 euro per uur voor coaching betalen.
En dat geldt voor het grootste deel van de “beroepen:” voor tandartsen, healers, astrologen, designers en ga zo maar door!

 1. Overvloedige mensen zijn meestal eigen baas.

Mensen hebben vaak een baan in loondienst omdat het zekerheid biedt. Maar hoe je het ook went of keert, het brengt ook ZO veel beperkingen met zich mee. Je bouwt rijkdom op voor de baas, meestal niet voor jezelf. EN je moet je aan allerlei regels houden. EN het is vaak een hele grote inbreuk op je eigen creativiteit.
Ik had vroeger ook allerlei beperkende gedachten over het ondernemerschap. Ik dacht dat het TE moeilijk zou zijn en dat ik er niet geschikt voor was.
Ik heb vroeger meerdere loopbaantesten gedaan (eigenlijk MOETEN doen, omdat ik altijd overal uitviel en ontslagen werd!) en keer op keer kwam er uit dat ik niet geschikt was als zelfstandig ondernemer omdat ik te “vrij” en chaotisch zou zijn en omdat mijn hang naar “veiligheid” te groot zou zijn. Hadden zij het bij het verkeerde eind of wat?
Ik heb vorig jaar ruim 800.000 euro omzet gedraait en dat in mijn derde jaar als ondernemer.
En JA, ik ben nog steeds chaotisch en uber creatief EN ik heb nog steeds heel veel behoefte aan veiligheid, maar dat haal ik niet uit een vast inkomen, maar uit MIJZELF!
Dus ….. als IK het kan, dan kunnen een HELEBOEL mensen dit!

 1. Overvloedige mensen zien en grijpen mogelijkheden.

Overvloedige mensen denken in kansen en mogelijkheden. Ze zijn afgestemd op overvloed en weten dat er altijd mogelijkheden en kansen zijn. Ze zijn niet bezig met wat er NIET mogelijk is maar proberen het beste te halen uit iedere situatie om vanuit daar te bouwen aan meer. Ze “wachten” niet totdat het leven hen eindelijk een kans of een mogelijkheid toegooit maar ze CREËREN ze bewust. Enerzijds door er op af te stemmen en anderzijds door zichzelf gewoon ergens in te storten, wetende dat er vanuit een mogelijkheid altijd weer iets anders ontstaat.
Ze blijven niet op de bank zitten en wachten totdat ze eindelijk eens duidelijkheid hebben of “het zeker weten” (Echt, serieus, vergeet het maar!) Ze weten dat actie vanzelf dingen in beweging zet en dat er dan gegarandeerd iets moois uit gaat ontstaan. Ook al zal dat in bijna alle gevallen iets anders zijn als ze van te voren hadden gehoopt of verwacht.

 1. Overvloedige mensen trainen en verruimen hun geldmindset en hun bewustzijn iedere dag.  

Overvloedige mensen weten dat overvloed creëren komt vanuit bewustzijn. En ze weten dat daar kennis en informatie voor nodig is om een steeds groter bewustzijn te creëren omtrent geld.
En ze zijn bereid om tijd, energie en geld daarin te investeren. En als jij ook een van die mensen bent, die dagelijks zijn of haar geldbewustzijn wilt trainen, dan nodig ik je met heel mijn hart uit om lid te worden van de Geld is Liefde Community. Dat is namelijk precies wat ik daar doe. HIER nogmaals de link.

 1. Overvloedige mensen leven vanuit vertrouwen en verwachten dat het leven voor hen zorgt.

Overvloedige mensen weten dat vertrouwen een interne staat van zijn is. Ze cultiveren bewust vertrouwen IN zichzelf en weten dat dat niet afhankelijk is van hun omstandigheden.
Ze vertrouwen erop dat het leven altijd voor ze zorgt en dat alles wat ze ervaren een bijdrage is, ook al kunnen ze dat in de eerste instantie nog niet direct zien. Ze geloven gewoon heel erg in hun eigen creatiekracht en het feit dat ze geboren zijn om overvloed te ervaren en zullen dat opzoeken in iedere situatie die ze tegenkomen.
Net zoals mensen die geloven in tekort in iedere situatie het bewijs zullen opzoeken dat het leven er NIET voor ze is en dat ze geboren zijn om af te zien en dat er nooit iemand voor ze klaar staat.
En bij welke groep jij hoort is niets meer dan een KEUZE. En die gedachten en gevoelens kun je simpelweg trainen, net als je spieren.

Tip: Wil je de overvloed in jezelf trainen? Stel jezelf dan bij alles wat je doet, denkt of zegt af: wat zou de miljonair ik doen? Welke keuze zou ik maken als ik AL het geld van de wereld zou hebben? Hoe zou ik denken en hoe zou ik me voelen? En Shift dan bewust je gedachten en gevoelens daarnaar.

Liefs Maartje!