Ok, heftige titel. Ik zat er aan te denken om er iets “toegankelijkers” van te maken of om iets neer te zetten waar iets minder “slachtoffer” in zit, maar dit is waar het op neer komt.

Deze blog komt niet voort uit slachtofferschap.
Deze blog komt voort uit kracht.
Uit nieuwe krachtige keuzes maken die WEL werken en mensen aanspreken op hun eigen verantwoordelijkheid.
En ik hoop dat jij je er door kunt laten inspireren. Dat jij eens goed onder de loep neemt waar je ZELF over je grenzen heen gaat en wat je daar aan kunt doen.

Ik heb namelijk een “valkuil” waar ik keer op keer instap.
En ja, ik heb er de afgelopen jaren al mega veel in losgelaten, maar dan komt er ook altijd dat volgende niveau in mijn business waarin ik die keuze opnieuw moet maken, omdat…
Ja, eerlijk gezegd: ik het anders niet meer trek.

Ik HOU namelijk van mensen.
Ik heb zo’n diep verlangen om mensen te dienen.
Feitelijk zou ik willen dat iedere klant die ik heb en iedereen die me volgt gelukkig is met wat ik ze geef en leer.
En dat verlangen is ZO groot, dat ik dat wel eens voorrang geef op wat voor mij afgestemd voelt en op wat voor mij belangrijk is.

En ik ben dus weer op een punt gekomen dat ik dat niet meer trek.

Want wat er gebeurt is dat ik me verantwoordelijk ga voelen voor mensen hun “problemen” of contrast.
En daardoor ga ik “heel hard werken” en heel veel geven om dat goed te maken.
En aan het einde van de dag werkt dat dus niet.
Want enerzijds ontken ik hierin mensen hun eigen kracht en verantwoordelijkheid.
En anderzijds kan ik ook niet iedereen dienen op de manier waarop zij het hopen of verwachten OF waar ze überhaupt voor betalen.

En ik weet dat ik hier open over kan bloggen omdat ik gok dat 95% van mijn klanten dit ook heeft, als het niet meer is.
En als je niet de verantwoordelijkheid neemt om je eigen (energetische) grenzen aan te geven, dan gebeuren er 2 dingen:

OF je energetische deuren blijven dicht en klanten kunnen niet of nauwelijks bij je komen.
Want de (onbewuste) druk die je voelt om ze allemaal “blij” te maken is ZO groot en je gaat daarbij te ver af van wie je zelf bent, dat het gewoon niet prettig voelt.

OF de klanten komen wel, maar je kijkt er tegen op om ze überhaupt te dienen.
Je bent constant met ze bezig en bent bang dat er iemand ziet dat je eigenlijk helemaal niet zo goed bent. Dat je eigenlijk maar gewoon een mens bent en dat je vroeg of laat toch wel door de mand gaat vallen.

Dat laatste is een overtuiging die ik heel erg lang met me mee hebt gedragen. En die (eerlijk gezegd) nog wel eens de kop opsteekt.
De overtuiging: als mensen zien wie ik werkelijk ben, dan laten ze me in de steek.
Dan zien ze dat ik niet goed genoeg ben en dat ik ze nooit kan geven waar ze naar verlangen.

En in dat laatste zit natuurlijk een dingetje en dat zie ik bij de meeste van mijn klanten ook.
We willen mensen ZO graag geven waar ze naar verlangen, maar ten koste van wat?
En de nummer 1 reden is natuurlijk altijd: zodat ze blij met je zijn en blijven en zodat ze geen kritiek uiten.

Maar het probleem daarbij is dat dat niet werkt.

Bentinho beschrijft dit proces prachtig in deze blog: http://www.bentinhomassaro.com/…/trinfinity-corps-rebirthing

Hij deelt hierin onder meer het volgende stuk:

“Every tenth of an ounce of that dependency-behavior would now weigh on me like a 100 pound backpack. Every bit of it now felt hyper pronounced. So I realized I had to break from this team completely for a while, get back in my own alignment with source and sever my friends’ connection to me as their source, so that they can find their own connection to Source more directly; not through me.”

Ok, en dit gaat over zijn team, maar “The way you do one thing, is the way you do everything.”
Als je dit hebt ten opzichte van je klanten, heb je het waarschijnlijk ook in je persoonlijke relaties of met je team. Ik in ieder geval wel.

ALS je mensen hun eigen verantwoordelijkheid afneemt en je gaat daarbij over je eigen grenzen, hoe lief ook bedoeld, haalt het jullie beiden uit je kracht.
Iedereen is er zelf verantwoordelijk voor om het contact met zijn of haar bron tot stand te brengen.
Mensen kunnen pas het allermeeste uit hun leven en uit hun business halen als ze DE KANS KRIJGEN om 100% verantwoordelijkheid te nemen voor hun leven en daarin 100% de afstemming vinden, vanuit liefde en wederzijds respect. Niet vanuit oordeel en met de vinger naar de ander wijzen.

En ik WEET dat dit zo werkt, maar toch trap ik er nog wel eens in om heel hard te werken en veel meer te geven dan voor mij goed voelt, om de beperkingen die ik in mijn ogen heb te compenseren.

En dat trek ik dus niet meer.
En eerlijk gezegd? Ik zou het ook niet goed vinden als een ander dat zou doen.
Ik zou het niet ok vinden als een van mijn mentors mijn verantwoordelijkheid van me af zou pakken.
Ik zou het niet ok vinden als ze me niet aanspreken op mijn grootsheid, maar in plaats daarvan mijn “kleine, onzeker en angstige Ik” fasciliteren die alles onder controle wil houden en “overzicht en zekerheid” wil hebben.
Dan zou ik al mijn respect voor hen verliezen EN ik zou er niet door groeien. En dat is JUIST de reden dat ik bij hen ben en zo veel in mezelf investeer (via hen.)

Voor mijn coach Kat bijvoorbeeld, staat afstemming ook op nummer 1.
Zij past programma’s constant aan als iets niet afgestemd is.
Bijvoorbeeld haar Elite traject waar ik vorig jaar in ben gestapt. Een onderdeel daarvan was een besloten Facebookgroep met de andere “Super hero Elite klanten” en een wekelijkse audio waarin ze zou delen wat haar grootste inzichten waren.
Met de audio’s is ze vrij snel opgehouden en ook de Facebookgroep is op een gegeven moment verdwenen. Misschien heeft ze over dat laatste gecommuniceerd en misschien ook niet. Ik heb eigenlijk geen idee, hij was opeens gewoon weg.
Maar ik hoef het ook niet aan haar te vragen, want ik weet wat haar antwoord gaat zijn: “Het voelde niet meer afgestemd.”
En ik hoef ook niet aan haar te vragen wat ze doet met mensen die daar een “probleem” mee hebben en niet om kunnen gaan met die veranderingen, want ook daarop weet ik het antwoord.
Als ze Kat veroordelen om het feit dat ze altijd haar afstemming volgt, hoeveel mensen ook hebben geïnvesteerd, dan betekent het dat ze een oordeel hebben over hun eigen afstemming. Dus wat is dat oordeel en ben je bereid om dat los te laten?
Wat is belangrijker voor je: Je eigen afstemming of “lief en aardig” gevonden worden?
En als mensen boos zouden worden en hun geld terug eisen, dan zou er geen haar op haar hoofd zijn die daarin mee zou gaan.

Ook andere coaches die ik volg hebben een hele stevige “no refund” policy.
En waarom? Omdat het altijd onze eigen verantwoordelijkheid is om alles uit een traject te halen dat er in zit, OOK al wordt die content opeens in een andere vorm aangeboden dan je verwacht had.
Het zijn gek genoeg altijd de mensen die ik niet zie bij Q&A Calls, die daar NIET hun vragen stellen, die niet masterminden in de groep en GEEN feedback vragen aan de overige groepsleden die mails sturen over dat ze niet tevreden zijn en/of geen stappen nemen.

JE KUNT GEEN NIEUWE OMSTANDIGHEDEN CREËREN IN JE LEVEN ALS JE NIET IN STAAT BENT OM HET BESTE TE HALEN UIT DE OMSTANDIGHEDEN DIE JE TOT NU TOE HEBT GECREËERD IN JE LEVEN!

En dan willen ze vaak 2 dingen:
Of hun geld terug om te investeren in een ander programma waarvan ze denken dat het hen WEL de gouden pil brengt waar ze zo hard naar op zoek zijn.
OF MEER van jou in de vorm van een persoonlijke sessie of wat dan ook zodat ze WEL de stappen kunnen nemen die ze graag willen nemen.
Maar dat werkt dus niet.
Want kennelijk is er iets in hen wat ze tegenhoudt om alles uit de content en de mogelijkheden te halen die al tot hun beschikking staan.
En als ze dat niet lukt, dan gaat het ook niet lukken met extra content of begeleiding.
VOORAL als dat al niet eens in het pakket zit.

Ik kan de keren niet tellen dat mensen me een e-mail hebben gestuurd met de mededeling dat ze niet in een van mijn programma’s kunnen investeren en waarom dat dat zo “duur” moet zijn of überhaupt geld moet kosten.
Maar als ik dan aan ze vraag of ze mijn gratis cursus hebben gevolgd, zich begraven hebben in mijn meer dan 200 gratis blogs, een maand lang mijn gratis afstemdagboek hebben gebruikt, mijn tientallen gratis youtube filmpjes hebben gekeken en gebruik hebben gemaakt van de gratis kennis die in mijn gratis facebookgroep te vinden is, dan is het antwoord steevast “nee.”
OF ze laten helemaal niets van zichzelf horen omdat ze weten dat ik gelijk heb.
OF omdat ze boos zijn omdat ik niet de verantwoordelijkheid voor ze uit handen neem.

Want de waarheid: Creatie is soms gewoon fucking moeilijk.
Je business opbouwen, geld manifesteren en iedere dag het werk doen wat er voor nodig is, vraagt MEGA veel van ons.
NATUURLIJK kan het soms een heerlijk en Goddelijk idee zijn dat er iemand even je hand vasthoudt, je laat zien hoe het leven of ondernemen precies werkt, met zijn of haar toverstaf zwaait en al je problemen van je over zou nemen.

MAAR ZO WERKT NIET.
Ja, je voelt je misschien even lekker.
Je hebt EVEN het idee dat er iets geshift is in je en dat er dingen op zijn plek beginnen te vallen, maar vroeg of laat komt er toch weer contrast.
En daar moet die persoon ZELF doorheen.
Die persoon moet zichzelf een ander verhaal gaan vertellen.
Ze moeten ZELF de afstemming weer vinden.
Ja, ze kunnen zich laten inspireren maar ze moeten uiteindelijk zelf de beslissing en de verantwoordelijkheid nemen om weer terug bij hun eigen bron te komen.
Om zichzelf toestemming te geven om een 100% afgestemd leven te creëren EN de ander de volledige ruimte geven om een 100% afgestemd leven te creëren.

Het is altijd onze eigen verantwoordelijkheid om 100% in te tappen op onze creatiekracht.

En wellicht komen er nu wat vragen in je naar boven zoals:

“Kan ik dan nooit om hulp vragen?”
Ja natuurlijk, maar vanuit welke energie en overtuiging komt je hulpvraag?
Zeg je: “Dit is de volgende stap die ik wil nemen? Wat is daarvoor nodig?” En ben je vervolgens ook bereid om daadwerkelijk te DOEN wat er voor nodig is en de kennis die je aangereikt krijgt toe te passen?
Of is er een ondertoon in je vraag die zegt: “Dit is me allemaal te moeilijk en ik wil dat iemand anders me komt redden en mijn verantwoordelijkheid uit handen neemt? En of ze daarbij over hun eigen grenzen gaan en dat ik eigenlijk te veel obstakels heb om gebruik te maken van de kanalen die me daarvoor geboden worden dat maakt me niet uit. Want ik ben echt bang voor zichtbaarheid en ik wil niet dat iedereen kan lezen wat er werkelijk in me om gaat?”

Of de vraag: “Maar kan ik dan nooit geld terug vragen als een programma niet aan mijn verwachtingen voldoet?”
Ja, binnen de periode die daarvoor geldt. De meeste programma’s bieden je de mogelijkheid om binnen 2 weken te stoppen, zonder opgaaf van redenen. DAT is het moment om je te bedenken daarna houdt het op.
Het probleem hierin is, is dat het vaak NA die 2 weken pas moeilijk wordt. Want IEDEREEN kan heel even enthousiast zijn over dingen, maar om dag in, dag uit je eigen creatiekracht aan te boren, je eigen verantwoordelijkheid te nemen en het dagelijkse fucking werk te doen, DAT is moeilijk.
Maar alleen degene die dat WEL kunnen, gaan succes hebben en komen waar ze werkelijk willen zijn.
Ik heb net zelf ook geïnvesteerd in een online programma dat me niet helemaal brengt wat ik er van verwachtte. Maar dat heeft niets met het programma te maken, maar met MIJN verwachtingen. Want het is nu eenmaal zo, dat hoe verder je komt in je business en je persoonlijke groei, dat je niet heel veel nieuwe dingen meer leert en dan is het MIJN verantwoordelijkheid om me TOCH te committeren aan de content en zelf op zoek te gaan naar die ENE zin of dat ENE inzicht, dat WEL een nieuwe deur voor me opent.

Daarnaast is het een stevige beperkende overtuiging om te denken dat je “je geld kwijt bent” of dat het “zonde is van je geld.” Als er een ding is, dat geld bij je vandaan houdt, dan zijn het wel dat soort overtuigingen.
Geld is namelijk energie en je kunt er altijd meer van creëren. Dus als je dan TOCH denkt dat een ander programma je meer gaat brengen, dan kun je gewoon het geld er voor creëren. Maar ook dat is JOUW verantwoordelijkheid.

DUS: een uitnodiging aan jou om je eigen “Algemene voorwaarden” eens goed onder de loep te nemen, want dat heb ik ook gedaan de afgelopen dagen. EN jezelf er uiteraard aan houden.
En dat BLIJF ik doen, iedere keer als ik voel dat dingen niet meer werken.
En dan heb ik het niet over je zakelijke algemene voorwaarden, maar de voorwaarden waarop jij je business en je leven runt die voor jouw ziel onmisbaar zijn. Dit is een opdracht die ik mijn klanten vaak laat doen, en ik nodig jou uit om hetzelfde te doen.
Je schrijft op waar je jezelf toestemming voor wil geven, op alle gebieden die voor jou belangrijk zijn.

Voor mij zijn mijn nieuwe algemene voorwaarden die ik nu opnieuw bekrachtig en waar ik op een nog dieper niveau voor kies als volgt:
Ik geef mezelf toestemming om:

NIET “above and beyond” te gaan om klanten te accommoderen in hun kleine zelf. VOORAL niet als ik ze niet actief bezig zie in de facebookgroep en de Q&A’s.
GEEN services te bieden die niet in het pakket zitten. Bij mijn Community zit geen coaching van mij in de Facebookgroep, alleen tijdens de Q&A’s. Bij mijn Mastermind zit GEEN e-mail coaching of 1 op 1 coaching, alleen tijdens de Q&A’s en in de facebookgroep. 1 op 1 coaching, persoonlijk of per e-mail zit alleen in mijn elite coaching.
GEEN persoonlijke vragen van mensen te beantwoorden over hoe ik dingen doe of wat zij zelf zouden kunnen doen of adviesvragen. Dan kunnen ze lid worden van de Community en DAAR hun vragen stellen tijdens de Q&A’s.
GEEN geld terug te geven na de niet goed-geld terug periode van 2 weken en de verantwoordelijkheid voor wat ze wel of niet uit een programma halen compleet en volledig bij hen terug te leggen.
Mails, PB’s of tags van mensen te negeren die mijn energie omlaag trekken of die over deze grenzen heen gaan (Behalve als je mijn elite klant bent uiteraard, want e-mail contact zit wel in jouw pakket, voor de duidelijkheid.)
Alle schuldgevoelens die ik hierover heb los te laten. Ik heb namelijk een missie om zoveel mogelijk mensen te helpen met mijn content. Dat is MIJN afstemming en ik kan dat alleen maar doen als ik mezelf hou aan de grenzen die ik heb gesteld, zodat ik tijd en ruimte heb om aan mijn business te bouwen op de manier die voortkomt uit waar mijn ziel om vraagt.

Want hoe ik mijn business run en dat ik afstemming altijd voorop zet, dat is niet nieuw. Dat doe ik al vanaf het begin af aan en dat zal ik altijd blijven doen. Dat is precies waarop mensen bij me komen. En als ik mijn afstemming verminder om hun weerstand of contrast te verminderen dan ontneem ik ze de kans om te groeien en om hun eigen afstemming weer te vinden en hun eigen kracht en verantwoordelijkheid terug te pakken en dat is NIET wat ik aan mijn klanten en volgers wil bieden. Dat is NIET waar ik in geloof.

En zo kun je op ieder gebied van je leven en je business een hele lange lijst maken van jouw “Algemene Voorwaarden.” Ik raad je zeker aan om dat te doen. want afstemming is ALTIJD het enige wat echt belangrijk is.
En het gaat er om dat het JOUW voorwaarden zijn. Niet iedereen zal opschrijven wat ik hierboven op heb geschreven. 3 jaar geleden zagen deze voorwaarden er voor mij ook nog HEEL anders uit. Dus de vraag is: wat voelt goed voor JOU in de fase van je bedrijf waar je NU bent en waar je heen wilt groeien?
We zijn allemaal alleen maar 100% verantwoordelijk voor onze EIGEN afstemming.
En daarin kun je nooit, maar dan ook nooit ook maar 1% van die verantwoordelijkheid buiten jezelf neerleggen.
Je kunt alles creëren waar je naar verlangt en je kunt iedere stap nemen die je wil nemen en daarin ben je nooit afhankelijk van ook maar een persoon, ALLEEN van jezelf.

Ik hoop dat je hier wat uit kon halen voor jezelf lieve co-creator en ik wens je een hele mooie dag toe.