Huh rare titel? Maartje, jij bent toch juist van het geld manifesteren?

Ja, maar deze opmerking kreeg ik vorige week te horen van iemand.
En ik weet dat er een heleboel mensen zijn die er zo over denken EN dat er een heleboel mensen zijn die wel geld WILLEN manifesteren maar die zich tegen laten houden door de mensen die dit soort oordelen over geld bij zich dragen.
De hoogste tijd dus om daar wat dieper op in te duiken.

Want eerlijk is eerlijk. Ik heb dit zelf ook vaak gedacht.
Deze overtuiging heeft er voor gezorgd dat het me bijna een heel jaar heeft gekost om de naam van mijn bedrijf te veranderen in Geld is Liefde.
Ik kreeg het idee namelijk in januari 2016 en pas in januari 2017 heb ik de stap genomen om het daadwerkelijk te doen.
Sterker nog: Ik verwees altijd naar mezelf als een coach die mensen helpt om de Wet van Aantrekkingskracht te leren begrijpen en mensen hun droomleven en droombedrijf leert creëren. Maar als andere mensen naar me verwezen dan zeiden ze altijd: “Maartje helpt mensen geld manifesteren.”

En ik vond dat F*ing moeilijk.
Want ik weet dat het eigenlijk stiekem helemaal niet om het geld gaat.
Als je alle lagen, alle oordelen, alle aannames en conclusies van geld af haalt, dan is geld namelijk DE grootste tool voor spirituele en persoonlijke groei die er bestaat.
Maar als ik terugkijk naar voor de periode dat ik dit nog niet wist, was ik daar niet mee bezig. Ik zag geld totaal niet als een hulpmiddel voor mijn spirituele groei.

Geld was namelijk een dagelijkse strijd voor me.
Ik sleepte mezelf iedere dag naar een baan die niet goed voor me was. Totdat ik totaal opgebrand en depressief thuis kwam te zitten.
Ik leefde niet echt. Of eigenlijk leefde ik echt niet.
En ik dacht: Als ik geld zou hebben, zou alles beter zijn.
Maar ALS ik geld had, dan gaf ik het uit aan dingen die voor geen meter bijdroegen aan een mooi leven. Ik gaf mijn geld uit aan drugs, gokken, ongezond voedsel en allerlei andere dingen die me snel genot gaven, maar die niets wezenlijks bijdroegen.

Meer of minder geld is NOOIT de oplossing, voor geen enkel probleem.

Er is ook een grote groep mensen die denkt dat we een betere wereld kunnen creëren als we geld weghalen. Maar ook dat is onzin. Want of mensen goede dingen in de wereld doen of slechte dingen, dat ligt niet aan hoeveel geld ze hebben. Dat ligt aan de wie ze kiezen te zijn.
Nu ik meer geld heb, ga ik er niet opeens andere dingen mee doen. Sterker nog: ik maak hele goede keuzes met mijn geld tegenwoordig. Hele bewuste keuzes die echt bijdragen aan mijn leven en de levens van de mensen om me heen. Ik geef geen geld meer uit aan drugs of gokken en ik gebruik geld echt om de kwaliteit van mijn leven en van de wereld in zijn algemeen te verbeteren.
Een ander oordeel van de persoon in kwestie was dat het er soms in deze maatschappij op lijkt alsof we altijd maar MEER, MEER, MEER willen hebben. En dat klopt. Maar dat komt ook niet door geld.
Groei is onze natuurlijke staat van zijn. Vanaf het moment dat we onze creatiekracht hebben gebruikt om onszelf en de aarde te materialiseren hebben we verlangens gehad die we in de wereld willen zetten. Verlangens zijn de motor achter Creatie. Als we geen verlangens zouden hebben, zouden we het allemaal prima vinden om gewoon een beetje rond te dolen op aarde en op dezelfde plek te blijven. Dan zouden we nog steeds in grotten wonen en proberen te overleven.
Maar dat is niet waar Creatie voor bedoelt is.
Creatie is bedoelt om te experimenteren, te creëren en vooral om onszelf en alles wat deze realiteit ons te bieden heeft te ervaren.
En dat kan niet als we niet groeien. Dat kan niet als we niet bereid zijn om alles wat deze werkelijkheid ons te bieden heeft in potentie kunnen kiezen.

En dus kun je tekort kiezen EN overvloed.
Je kunt angst kiezen EN liefde.
Je kunt oordeel kiezen EN toelating en ruimte.

Maar dat je het KUNT kiezen, betekent niet dat je het HOEFT te kiezen.
En heel veel mensen weten net genoeg van deze realiteit om langzaam maar zeker uit het standje overleven te komen en iets meer ruimte voor zichzelf te creëren.
Maar dan komt er een punt en dan zeggen ze: “Zo is het genoeg. Meer kan ik niet hebben. MEER zou egoïstisch zijn.”
Want ze hebben het idee dat als zij MEER hebben, dat een ander daardoor MINDER heeft.
En dat is per definitie niet waar.
Als iemand de potentie heeft om 100.000 euro per jaar te verdienen en diegene zegt tegen zichzelf: “Dat is te veel, dat is meer dan ik nodig heb. Ik heb genoeg aan de helft. Dat is net genoeg om van te leven” dan gaat die helft niet opeens naar iemand anders toe. Iemand die in tekorten leeft.

Abraham Hicks legt dat altijd mooi uit:

“It is not your role to make others happy; it is your role to keep yourself in balance. When you pay attention to how you feel and practice self-empowering thoughts that align with who-you-really-are, you will offer an example of thriving that will be of tremendous value to those who have the benefit of observing you.
You cannot get poor enough to help poor people thrive or sick enough to help sick people get well. You only ever uplift from your position of strength and clarity and alignment.”

ALLEEN ik ben verantwoordelijk voor mijn staat van welzijn.
ALLEEN JIJ bent verantwoordelijk voor JOUW staat van welzijn.
ALLEEN jouw klant is verantwoordelijk voor ZIJN of HAAR staat van welzijn.
ALLEEN je partner of je kinderen zijn verantwoordelijk voor HUN welzijn.

En natuurlijk roept dat allerlei vragen bij je op als je dit voor de eerste keer leest. Want dit wordt ons niet geleerd op school.

We leren dat we rekening moeten houden met elkaar.
We leren dat we vooral moeten geven.
We leren dat opoffering onze normale staat van zijn is.
We leren dat we ons aan moeten passen om goedkeuring te kunnen krijgen van anderen, om erbij te horen en om geaccepteerd te worden.
We krijgen de boodschap mee dat we pas gelukkig kunnen zijn als iedereen om ons heel gelukkig is.

Dus het is pas OKÉ om geld te hebben, als IEDEREEN geld heeft.
We leren dat het pas OKÉ is om totaal gelukkig te zijn als iedereen dat is.

En hoe raar is dat. Want hoe wil je dat doen?
Hoe zou dat überhaupt werken?
Jij weet niet hoe je geld en flow en geluk moet creëren, moeiteloos en zonder opoffering.
Dus dan moeten zij dat eerst leren en dan kun jij het pas leren?

Of je leert mensen dat het oké is om een beetje geld te hebben en de rest niet?
Maar er zullen altijd mensen zijn die andere verlangens hebben.
Ik bijvoorbeeld.
Het is mijn doel om mijn volste potentie te bereiken. En ja, veel geld hebben hoort daar bij.
Ik heb mezelf ZO fucking veel jaren arm gehouden en het heeft me helemaal, helemaal, helemaal niets gebracht.
Ik had altijd al het verlangen om rijk te zijn maar ik had er ZO veel aannames over:

Dat ik niet rijk was geboren, dus dat dat niet voor mij was weggelegd.
Dat ik alleen maar veel geld kon verdienen door serieus carrière te maken en hoe hard ik mijn best ook deed, ik paste gewoon niet in het “normale” bedrijfsleven.
Dat ik niet genoeg wist, kon, niet knap genoeg en niet goed genoeg was om echt succesvol te zijn. Kortom: dat er gewoon echt niets bijzonders aan mij was.

Maar nu weet ik gelukkig beter.
Nu weet ik dat ik geld kan verdienen door gewoon mezelf te zijn en mijn boodschap en mijn energie te delen.
Nu weet ik dat je niets “bijzonders” hoeft te hebben om rijk te worden omdat we allemaal gewoon bijzonder zijn.
Nu weet ik dat ik niets van andere mensen afpak door geld toe te laten in mijn leven. Net als wat Abraham Hicks zegt. Sterker nog: ik voeg juist HEEL veel toe aan andere mensen hun leven.
Ik kan mensen geld betalen voor het mooie werk dat ze doen, voor alle mooie diensten die ze me bieden. Ik hoef NOOIT te onderhandelen over hun waarde, ik kan ze gewoon betalen wat ze waard zijn. En mensen zijn oprecht mega blij om met me samen te werken en mijn klanten te dienen en onderdeel te zijn van mijn mooie bedrijf. En van het geld dat ik ze geef, kunnen zij weer mooie dingen doen voor hun gezin.
En morgen ga ik bijvoorbeeld met mijn broertje winkelen omdat hij nieuwe kleren nodig heeft en hij kan ze zelf niet betalen.
En ik kan mijn dochter mega mooie ervaringen bieden, die voor weinig kinderen zijn weggelegd.
En nog veel meer.

En denk eens aan het grotere geheel: om scholen, ziekenhuizen en voorzieningen te bouwen die bijdragen aan ons leven is nu eenmaal geld nodig.
Het is gewoon naïef om te denken: “Geld moet maar verdwijnen, want geld is slecht.”
Geld IS er nu eenmaal.
En het gaat niet weg door er weerstand tegen te bieden.

Sterker nog: waar we weerstand tegen bieden, houdt aan. Dat leert de Wet van Aantrekkingskracht ons.
Dus als je weerstand biedt tegen rijke mensen die slechte dingen doet, dan zul je die mensen constant treffen in jouw leven.
Ik heb die mensen niet om me heen. Ik zie ze niet eens. Gewoon simpelweg omdat ik geen weerstand tegen ze heb.
Ik geloof namelijk dat er nooit iemand kan zijn die invloed kan hebben op mijn creatiekracht als ik dat niet toelaat.
Dat heb ik niet altijd gedacht hoor. Dat heb ik geleerd. Ik heb geleerd hoe creatie werkt en daardoor kan ik nu keuzes maken die mij dienen en die bijdragen aan mijn leven en dat van de mensen om me heen. En NU pas kan ik echt van waarde zijn voor andere mensen.

En stel jezelf nu eens even voordat ik zou denken: Ok, als ik zo goed kan manifesteren, moet ik maar iets ECHT nuttigs gaan doen.
Dus ik ontken mijn verlangens en ik ga denken aan: wat hebben mensen nodig?
Waar leven de mensen in de wereld die het allerminste in contact staan met hun krachtigste bron en die ga ik helpen.
Dus ik verkoop mijn spullen, ik pak mijn gezin op en ik verhuis naar Afrika om daar waterputten te gaan bouwen.
Dan stuit ik toch heel snel weer op het punt: “Ik heb geld nodig om die putten te bouwen.”
En dan stuit ik toch heel snel weer op het punt: “Ik ga dat geld inzamelen.”
Maar dan heb ik geen tijd meer om de putten te bouwen, dus daar huur ik mensen van in.
En al snel zie ik dat het nog MEER effect heeft als mensen zelf leren om de putten te bouwen EN het geld in te zamelen, zodat ze niet meer afhankelijk zijn.
En voordat ik het weet ben ik mensen aan het leren over Creatie en de Wet van Aantrekkingskracht. Dan zou mijn bedrijf groeien en zouden er heel veel mensen zijn die iets van me willen, die iets van me willen leren en die iets nodig hebben. En dan moet ik toch echt weer heel goed voor mezelf gaan zorgen omdat ik anders niet kan dealen met de dag tot dag realiteit van een groot bedrijf.
Dus voordat ik het weet heb ik daar opgebouwd wat ik hier heb opgebouwd.
Waarom dan niet die hele riedel overslaan en gewoon HIER mooie dingen blijven doen, precies op de manier waarop ik dat nu ook al doe?
En hier bouw ik misschien geen waterputten, maar er zijn een heleboel andere dingen waar ik mijn geld in investeer zoals de voedselbank, mijn gezin, vrienden, familie, het wereldnatuurfonds en ga zo maar door. En natuurlijk al mijn klanten en volgers die ik ook allemaal leer hoe ze mooie dingen kunnen doen met hun leven. En sommige van hen bouwen WEL waterputten. En dat zouden ze misschien niet kunnen doen als IK ze niet zou leren over de energie van geld.

Dus hoe oppervlakkig is geld nu helemaal? Volgens mij totaal niet.
Welke keuzes zou je maken als geld gewoon geen issue meer zou zijn? Als geld niet eens zou bestaan? Stel je kunt alles doen wat je wil doen, je kunt wonen waar je wil en je kunt helpen wie je wil? Wat zou je dan doen?
Ik weet het wel. Ik zou morgen precies hetzelfde doen.
Ik zou mensen BLIJVEN leren over de Wet van Aantrekkingskracht en hoe zij hun verlangens kunnen manifesteren. Want onze verlangens zijn ons kompas. Het laat ons zien wat wij bij kunnen dragen aan creatie.
En als je die verlangens ontkent in jezelf, dan word je ook boos op andere mensen die ze WEL volgen. Dan ga je met je vinger wijzen: “Zij wel en ik niet. Waarom geven ZIJ niet wat aan mij zodat IK gelukkiger kan zijn? Waarom ontkennen zij niet een beetje meer van wie ze zijn zodat IK gelukkiger kan zijn?”

En dan kun je aanvoeren: “Maar het gaat niet om MIJ. Het gaat erom dat iedereen gelukkig moet zijn.”
En dan vraag ik je: “Waarom is dat belangrijk voor je?”
En daar zal je allerlei redenen voor hebben, maar uiteindelijk komt het hierop neer: “Omdat JIJ niet gelukkig kunt zijn, zolang er mensen om je heen zijn die het niet goed hebben.” Je kunt hun leed en hun pijn niet aanzien. Je kunt het niet aanzien dat er foute, machtige mensen zijn die “slechte” dingen doen en afnemen van andere mensen hun geluk.
En dus verwacht je dat andere mensen andere mensen gelukkig maken zodat JIJ eindelijk in vrede kunt leven. Of je houdt iedere dag dingen die je graag wil doen of hebben uit je leven omdat je dan denkt dat je het dan andere mensen gunt.
Je bied je diensten gratis aan aan andere mensen zodat je hen kan helpen en ga zo maar door.

Maar wat bereik je er nu ECHT mee?
Hoeveel mensen heb je al rijk en gelukkig gemaakt? En hoeveel mensen moet je nog rijk en gelukkig maken voordat het eindelijk eens JOUW beurt is?
Of hou je ze waar ze zijn door ze te bevestigen in hun vibratie?
Hou je mensen juist tegen om te groeien doordat jij jouw vibratie continue omlaag haalt om te levelen met mensen?
En wat nu als je er nu eens voor gaat zorgen dat jij MEER hebt? Meer geld, meer geluk, meer ruimte, meer vrijheid, meer energie? En vanuit DIE staat van zijn heb je ZO belachelijk, fucking, immens VEEL MEER OM MET ANDERE MENSEN TE DELEN.

Laat het in Godsnaam gaan dat geld slecht is en dat je je op moet offeren om er aan te komen.
Laat die oordelen en rare overtuigingen alsjeblieft gaan!