In dit artikel wil ik heel graag de 3 vragen delen die ik mezelf sinds een paar maanden iedere dag stel. En door het stellen van deze vragen gebeuren er steeds meer en meer prachtige dingen in mijn bedrijf.
Als je mij de vraagt stelt wat het beste is dat ik tot nu toe heb gedaan om mijn bedrijf vorm te geven, dan zou het denk ik de beslissing zijn om mijn bedrijf te creëren vanuit de vragen die ik in dit artikel met je ga delen.

Het eerste half jaar dat ik full time ondernemer was heb ik vooral actie genomen vanuit “moeten:” vanuit wat ik dacht dat ik “moest” doen om mijn bedrijf vorm te geven.
Ik was immers nog helemaal groen op het gebied van ondernemen en om kennis op te doen volgde ik veel verschillende online programma’s, las boeken en volgde adviezen van experts op.
Maar dat putte me uit. Er blijken namelijk ZO veel verschillende manieren te zijn om je bedrijf vorm te geven en al die manieren zijn volgens de bedenkers ervan DE manier.

Het was dus tijd om even los te laten en mezelf de vraag te stellen wat nu ECHT belangrijk voor MIJ was in MIJN onderneming.
En daar kwamen deze 3 vragen uit naar voren.

Ik ben heel erg benieuwd of deze vragen net zo resoneren met jou als met mij en wat ze kunnen betekenen in jouw bedrijf.

Dit zijn de vragen die ik mezelf iedere dag stel:

Welke waarde kan ik vandaag bieden?
Hoe kan ik dit aanbieden aan de juiste mensen?
Voelt wat ik doe goed en vreugdevol?

Niet erg “zakelijk” hè?
Maar vanuit het perspectief van bewuste creatie en de Wet van Aantrekkingskracht zijn deze vragen meer dan logisch.
Vaak nemen we actie om bepaalde resultaten te bereiken. We willen X klanten of X omzet omdat we er iets mee willen bereiken. We willen bijvoorbeeld een bepaald bedrag verdienen omdat we vrijheid willen ervaren. Maar wat de reden ook is: er ligt altijd maar een reden onder: omdat het ons gelukkig maakt.

Maar als je X euro zou verdienen, zou dat je niet in een keer gelukkig maken. Als je X euro verdient, dan komen er weer nieuwe wensen op je pad, ontstaan er weer grotere verlangens in je en dan heb je opeens de wens om Y euro te verdienen.
En als je Y euro verdient, voelt dit misschien even goed, maar ontstaat er WEER een nieuwe wens omdat dat nu eenmaal is waarom we hier op aarde zijn: om steeds geboorte te geven aan nieuwe verlangens en deze verlangens te manifesteren in ons leven.

Een van de redenen dat ik mijn bedrijf bijvoorbeeld ben begonnen omdat ik heel veel behoefte had aan vrijheid. Ik wilde precies doen wat IK wilde doen, wanneer IK het wilde doen.
Maar toen ik eenmaal ondernemer was, merkte ik dat ik mezelf verloor in alle regels, theorieën en verdienmodellen die er bestaan.
Je MOET een e-maillijst, je MOET een weggever, je MOET webinars houden, je MOET hele hoge prijzen vragen, je MOET video’s opnemen, Je MOET de pijn van je klant benoemen, Je MOET optimaal gebruik maken van social media enzovoort.
Nu overdrijf ik natuurlijk, want de eerste gedachte die je waarschijnlijk hebt is: ik MOET helemaal niets, dat bepaal ik zelf wel.
Maar bepaal je het echt allemaal zelf?
Wat doe jij allemaal in jouw bedrijf dat je eigenlijk niet wil doen? Wat doe jij omdat je denkt dat het je X omzet en X aantal klanten oplevert. Welke acties neem jij eigenlijk om je “doelen” te behalen die niet 100% zijn afgestemd op jouw hogere zelf, op wie JIJ echt bent?

magical hand conceptual image with sparkles on colour background

Ik liep hier in ieder geval zelf in het begin tegen aan.
Totdat ik opeens besefte, dat ik dit bedrijf begonnen ben zodat ik vrij zou kunnen zijn. Maar volgens de Wet van Aantrekkingskracht is het onmogelijk om iets (vrijheid in dit geval) te creëren als je focus ligt op het tegendeel (het moeten in dit geval.)
Dit was voor mij een HEEL groot AHA moment.

Daar komt ook nog bij dat klanten eigenlijk niet (alleen) je producten of je diensten kopen, maar je energie.
ALLES is energie. Dus je kan bijvoorbeeld wel een webinar houden, maar als je er niet echt achter staat, als het jouw vibratie juist verlaagt, dan levert het je aan het einde van de dag niet veel op.
De klanten die je aantrekt, zijn misschien ook niet de klanten die ECHT bij JOU passen.

Nu noem ik het voorbeeld van een webinar en nu twijfel ik er niet aan dat webinars voor veel mensen heel effectief zijn, maar misschien niet voor JOU op DIT MOMENT.
Misschien later, wie weet. Maar als je goed bent afgestemd op wat je wil bereiken en je kan dat toelaten (want dat is ook nog een kunst,( maar een onderwerp voor een andere blog) dan komt de JUISTE actie op het JUISTE moment.

En daarom stem ik me iedere dag af op wat ik wil voelen en ervaren in mijn bedrijf, en stel ik mezelf de vragen die ik hierboven noem.
Dan vraag ik mezelf af wat ik vandaag kan doen om mijn (toekomstige) klanten waarde te kunnen bieden. En vervolgens stel ik mezelf de vraag of het goed voelt en of het vreugdevol is.

En op die manier ben ik mijn bedrijf op aan het bouwen.
En aan de ene kant voelt dat onwerkelijk en is het lastig voor me om er over te schrijven, want het gaat lijnrecht in tegen ALLES wat ik heb geleerd in mijn leven. Dan hoor ik stemmetjes in mijn hoofd die tegen me zeggen:
Je moet meer DOEN.
Je moet ook X of Y, net als iedereen.
Als je succesvol wil worden, moet je afzien.
Het kan echt niet zo makkelijk zijn.

Maar dan keer ik mijn blik weer naar binnen en VOEL ik in iedere cel van mijn lijf dat ik op de goede weg zit.
En dan kijk ik naar hoe mijn bedrijf groeit en dan zie ik dat ik JUIST ben gaan groeien nadat ik al het “moeten” los liet en echt vanuit deze 3 vragen ben gaan ondernemen.
En dan weet ik dat ik vol moet houden en dat ik mijn interne geleidesysteem kan gaan volgen omdat het me ALTIJD de juiste weg zal wijzen.
Dan weet ik dat DIT juist een van de uitdagingen is van een bewuste creator: dat je CREËERT in plaats van volgt.

Laat ik er voor de volledigheid wel bij vermelden dat ik WEL doelen heb. Ik heb een visie over waar ik heen wil, en mijn blik is iedere dag op die visie gericht. Ik heb juist GROTE dromen. Maar ik wil gewoon dat het pad er naar toe net zo vreugdevol zal zijn als de bestemming. Want je kan maar ZO kort genieten van de bestemming terwijl je van de reis IEDER moment kan genieten.
En ik zal niet zeggen dat dit iedere dag MAKKELIJK is, maar voor mij is het wel de ENIGE weg.

Resoneer je met wat ik hier schrijf?
Ben je ook op zoek naar deze flow en moeiteloosheid in jouw passie-onderneming?
Dan is de E-Course Magisch,Moeiteloos&Onbegrensd Ondernemen iets voor jou.  Dit is een cursus voor krachtige creators die voelen dat ze voorbestemd zijn voor grootsheid en die hun onderneming naar het volgende niveau willen brengen door middel van bewuste creatie, de kracht van het Universum en slimme strategieën.
Lees HIER meer over deze E-Course en meld je snel aan. Je kunt deze cursus en vele andere volgen, als je lid wordt van mijn Geld is Liefde Community. HIER kun je er alles over lezen.