In een kort en bondig antwoord: JA!

Iemand verraste me vanmiddag met een opmerking die me aan het denken zette.
Ik had op Facebook een bericht gedeeld over mijn Geld is Liefde Community die ik op aan het starten ben.
Ik kreeg van diverse kanten te horen dat ze het een prachtig initiatief vonden, maar ik kreeg ook te horen dat er mensen waren die er moeite mee hadden dat ik er geld voor zou vragen.
Een persoon vond het opzetten van de community een mooi idee, maar gaf aan zelf nooit geld te kunnen vragen voor een dergelijk initiatief. Want Liefde is immers onbetaalbaar, zo schreef hij.

Natuurlijk. Liefde is zo waardevol dat is niet in geld uit te drukken.
Maar dat betekent niet dat als we iets uit liefde doen dat we daar geen geld voor kunnen vragen!Piggybank On Coins Showing Monetary Increase

Er was een dag…. lang, lang geleden dat geld slechts een ruilmiddel was.
Jij deed wat voor mij en ik gaf jou daar geld voor terug.
Maar steeds meer gingen we waarde koppelen aan geld.
Dat hebben we zelf gedaan. We zijn waarde gaan koppelen aan diensten, producten, activiteiten en zelfs aan mensen.

In het begin vroeg ik nog geen 20 euro per maand voor het lidmaatschap. Dat is gelijk aan 3 flessen wijn of 3 pakjes sigaretten. Wat is meer waard?
Waarom kan een advocaat 150 euro per uur rekenen terwijl iemand die een healing geeft maar 50 euro per uur vraagt? Is de healer minder waard?

Ik begrijp dat er een complex stelsel zit achter waarde bepaling maar op Spiritueel niveau geldt het volgende:

Niets heeft waarde, behalve de waarde die wij er persoonlijk aan geven.

Ik denk dat het nu meer dan ooit belangrijk is om een nieuw waardesysteem op te gaan bouwen en dat betekent dus dat we de middelen en diensten op een andere manier moeten gaan waarderen.
Als we blijven hangen in de status quo, zal er nooit iets gaan veranderen.
Ik durf dus geld te vragen voor de producten en diensten die ik aanbied. Omdat ik dat waard ben en omdat mijn werk het waard is!

Juist de liefde en de energie die we in ons werk stoppen mag en zal beloond worden!

Geld is energie. Niets meer en niets minder. En net als alle energie stroomt het daar heen waar er de minste weerstand is.
We moeten ons dus niet tegen geld keren, maar we moeten ons bewust worden van de gedachten, gevoelens en overtuigingen die we over geld hebben om ze vervolgens te veranderen.
Dan kan geld weer vrij gaan stromen en kunnen we weer genieten van geld. Op een positieve en liefdevolle manier.

“Change the way you look at things, and the things you look at change.” — Wayne Dyer.

Hoe kijk jij tegen geld? Ben jij bereid om je overtuigingen te veranderen?

Meer inspiratie?
Lees dan deze prachtige quote van Osho, die het eigenlijk allemaal zegt!

“A real spirituality must be rooted in earthliness. Any spirituality that denies the earth, rejects the earth, becomes abstract, becomes airy-fairy. It has no more blood in it; it is no more alive. Yes, Jews are very earth-bound. And what is wrong in having money? One should not be possessive; one should be able to use it. And Jews know how to use it! One should not be miserly. Money has to be created and money has to be used. Money is a beautiful invention, a great blessing, if rightly used. It makes many things possible. Money is a magical phenomenon.” — Osho

“Echte spiritualiteit moet in het aardse geworteld zijn. Spiritualiteit die het aardse ontkent of afstoot, wordt abstract en airy-fairy. Het heeft geen levensbloed meer. Ja, Joodse mensen zijn heel aards. En wat is er mis mee om geld te hebben? Iemand moet niet hebberig worden en geld moet gewoon gebruikt worden. En Joodse mensen weten hoe zij het moeten gebruiken. Iemand moet niet ongelukkig worden. Geld moet gecreeerd worden en geld moet gebruikt worden. Geld is een prachtige uitvinding, een zegen, als het goed wordt gebruikt. Het maakt heel veel dingen mogelijk. Geld is een magisch fenomeen.” — Osho (vrij vertaald)