Zelf ben ik er ruim 10 jaar geleden, na een burn-out, achter gekomen dat ik HSP (een hoog sensitief persoon) ben. Weer een paar jaar later, na weer eens vast te zijn gelopen in mijn leven, ben ik tijdens een psychologisch traject gediagnosticeerd met ADD.
Beide keren vielen er veel puzzelstukjes op zijn plaats voor mij.
Ik ben niet gek, ik ben hooggevoelig en ik kan me alleen maar langdurig concentreren op dingen die mijn oprechte interesse hebben.
Ik had opeens wat handvatten om mijn leven verder vorm te geven. Want tegenover de dingen waar ik misschien niet goed in ben, staan tientallen eigenschappen waar ik wel goed in ben. En door mijn “beperkingen” misschien wel beter dan gemiddeld.

Van beperking naar eigenschap.
Ik persoonlijk zie een beperking ook nooit als een beperking. O.k, toegegeven: toen ik nog niet wist wat er met mij aan de hand was, liep ik constant tegen allerlei muren aan. Maar toen was ik vooral bezig met wat er allemaal niet lukte en met waarom bepaalde dingen zo moeilijk voor me waren. Het enige wat ik wist was dat “het” me gewoon niet lukte zoals het schijnbaar voor andere mensen wel werkte. En aangezien ik niet wist wat er aan de hand was gaf ik vooral mezelf de schuld. Ik zal wel gewoon niet goed genoeg zijn, zo redeneerde ik.
Tot ik er dus achter kwam dat het daar niet aan lag maar dat ik hooggevoelig ben en ADD heb. Toen viel er een last van mijn schouders.

 

woman opening her shirt like a superhero

 

En als je dan een diagnose hebt dan zijn er grofweg 2 keuzes die je kan maken:

1. Je gaat je diagnose zien als een beperking en als een reden waarom het nooit lukte en waarom je nooit volledig mee zal kunnen draaien in de maatschappij.

Of:

2. Je ziet je diagnose als een “eigenschap” en niet als een beperking. Je leert jezelf kennen en leert je leven in te richten zodat jij gelukkig kan zijn en boven al je beperkingen uit kan stijgen om zo je volste potentie waar te maken.

Ik persoonlijk heb gekozen voor optie 2 en ik raad iedereen aan om hetzelfde te doen!

Of je nu een beperking hebt of niet het werkt altijd hetzelfde:
We hebben allemaal de diepe wens om een prachtig leven voor onszelf te creëren.
Op spiritueel niveau zijn we gemaakt om ons volledig en volmaakt te voelen.
Als we ons echter veelvuldig richten op wat we niet kunnen (de beperking) en niet genoeg oog hebben voor alle prachtige talenten die we bezitten, dan raken we het contact met onze volmaaktheid kwijt en voelen we ons uit balans.
De enige manier om weer op een lijn te komen met wie we werkelijk zijn is onze “beperkingen” te accepteren en om te buigen en tegelijkertijd onze talenten te ontwikkelen.

Er zijn vele onderzoeken gedaan naar het motiveren van mensen en daar komt altijd hetzelfde uit: richt je op wat mensen WEL goed kunnen en niet op wat mensen niet goed kunnen. Hierdoor ontwikkelen mensen vertrouwen in zichzelf en bloeien ze op als nooit te voren.

Er is een spirituele reden dat mensen met AD(H)D, Autisme of hooggevoeligheid ons leven binnen komen.
Mensen die niet binnen de “bestaande normen” vallen, vragen om een benadering die buiten de box is.
Ze vragen van ons dat we in de eerste instantie leren om anderen te accepteren zoals ze zijn. Het heeft geen zin om dingen te verwachten van mensen die ze nooit waar kunnen gaan maken.
Dit vraagt veel van je als je altijd hebt geleerd dat dingen op een bepaalde manier “horen.”
Maar kinderen (en ook volwassenen) met een van de genoemde eigenschappen vragen om creatieve benaderingen. Ze vragen om acceptatie en om begrip ook al vertonen ze gedrag dat we misschien als “ongewenst” bestempelen.

Bijna iedereen weet dat we een nieuwe tijd binnen gaan. Een tijd waarin we de heelheid en de perfectie die we altijd al zijn geweest weer gaan (h)erkennen. En dat leren we het beste als het ons lukt om mensen, die ver af staan van alles wat we tot nu toe zijn gewend, de ruimte te kunnen geven om zichzelf te zijn.

Heb je dus moeite met iemand in je omgeving die een van deze eigenschappen heeft? Hier is een Spirituele Oplossing:
Kijk eens naar wat deze persoon je kan leren.
Leer iemand zien als iemand die perfect is, precies zoals hij of zij is.
Leer onvoorwaardelijk lief te hebben.
Leer om dwars door iemand zijn eigenschappen te kijken en oog te creëren voor iemand zijn talenten.
Geef deze persoon alle ruimte om zijn perfecte plek te vinden in zijn of haar leven en in de samenleving als geheel.

En als je zelf een van de genoemde eigenschappen hebt: leer op de bovenstaande manier naar jezelf te kijken.
Een beperking is geen beperking, het is een eigenschap, niets meer en niets minder. Je geeft er zelf een waarde aan. Ook al stopt de hele wereld je in een hokje, je kan er iedere dag voor kiezen om uit dit hokje te stappen en jezelf te gaan zien als een waardevol persoon.
Op een dag zul je zien dat mensen jouw visie gaan volgen en dat je je beperking om hebt weten te zetten in je kracht!
Je moet altijd zelf de eerste stap zetten!