Mensen gebruiken woorden om dingen aan elkaar duidelijk te maken.
Je kan zeggen wat je wil, hoe je je voelt, hoe je over iets denkt of je kan gewoon slap ouwehoeren omdat het zo heerlijk kan voelen om samen over niets te praten en simpelweg te genieten van elkaars aanwezigheid.

Het probleem met woorden is echter dat mensen vaak niet zeggen wat ze bedoelen.
Hun woorden en hun vibratie liggen niet op een lijn.
En dat is verwarrend en zorgt voor veel misverstanden.

Want mensen verstaan namelijk altijd de taal van je vibratie, ook al denk jij dat je nog zo goed je best doet om je werkelijke gevoelens verborgen te houden.
Vooral mensen die hooggevoelig zijn kunnen te taal van vibratie feilloos interpreteren.

Een tijdje geleden vertelde iemand die ik ken over een gesprek dat ze had gevoerd. Ze had veel moeite met de man waarmee ze had gesproken maar ze had erg haar best gedaan om dat voor zich te houden, vertelde ze.
Ze was meegegaan met zijn verhaal, ze had hem op bepaalde punten gelijk gegeven en had vervolgens alle “regels” gevolgd om zijn weerstanden om te buigen.
Maar toch konden haar gesprekstechnieken niet het gewenste resultaat bereiken. Waarom niet?

Simpel: hoe ze zich werkelijk voelde en wat ze dacht lag niet op een lijn met wat ze zei.
En dat pikte haar gesprekspartner feilloos op, ook al kon hij wellicht niet exact in woorden uitdrukken waarom het gesprek niet goed voelde voor hem.

group of young ecologists

Maar wat kunnen we doen om dit soort situaties te voorkomen?
Ik ben jaren bezig geweest met experimenteren omtrent dit onderwerp. Ik ben namelijk ook een van die mensen die heel goed vibratie oppikt.
Het was voor mij een echter eye-opener om het inzicht te krijgen waarom ik het soms zo moeilijk had met mensen: Hun energie sprak niet dezelfde taal als hun woorden.

Er zijn hierin 2 situaties belangrijk:

1. Als je in gesprek bent met mensen en zij hebben een oordeel over jou of vertellen niet de waarheid. Kortom: wat ze zeggen ligt niet op een lijn met hun werkelijke gevoelens en gedachten.

Dat kan bij jou gevoelens van onzekerheid, angst of twijfel oproepen. Je kan dan denken dat het jouw schuld is, want deze persoon is toch immers heel vriendelijk tegen je?
Maar weet dat zodra je je hiervan bewust bent, je invloed hebt op de gevoelens die bij jou naar boven komen.
Zeg tegen je gevoel: “Dank je voor de waarschuwing die je me geeft over deze persoon, ik zal wat afstand nemen en ik laat dit gevoel nu los.”

Je kan mensen niet direct veranderen maar je kan er wel voor kiezen om jezelf steeds meer te omringen met mensen die een liefdevolle instelling hebben. Hoe? Simpel. Ga op zoek naar mensen die je een goed gevoel geven en zorg er ook voor dat jij die persoon bent die mensen een goed gevoel geeft.

2. Het kan ook zijn dat je in een gesprek met iemand bent en dat jouw gedachten en gevoelens niet op een lijn liggen met wat je zegt.

Hoe los je dit op?
Simpel: wees zo eerlijk mogelijk.
Geef aan dat je het moeilijk hebt. Geef aan dat er een gevoel van irritatie, frustratie of angst bij je naar boven komt. Het zal niet altijd het gewenste effect hebben, want er zijn nu eenmaal mensen die het leuk vinden om boos, geïrriteerd of gefrustreerd te zijn en deze vibe willen verspreiden.
Maar in de meeste situaties zal het er voor zorgen dat je met je gesprekspartner in een meer open en eerlijk gesprek belandt.
Zeg dat je een ander niet begrijpt. Vraag oprecht en eerlijk, zonder oordeel, waarom iemand doet wat hij of zij doet. Ik heb gemerkt dat als je vragen stelt, uit pure interesse, zonder direct oordeel, dat mensen hier altijd antwoord op geven.
Probeer wat jij denkt dat het beste is voor iemand niet op te dringen. Geef mensen de ruimte om hun eigen keuzes te maken.

Geef mensen de ruimte om zichzelf te zijn en zichzelf te uiten. En neem aan de andere kant ook de ruimte om dicht bij jezelf te blijven en jouw ruimte in te nemen.
Dan schep je alle voorwaarden voor jezelf en voor de ander om op een prettige manier met elkaar te kunnen praten in de taal van vibratie: een taal die we allemaal moeiteloos spreken.