Nadat ik post van 20 augustus had geplaatst, was het hoofdstuk “omgaan met kritiek” nog steeds niet afgesloten.
Ik voelde me al bevrijd van een deel van de zware gevoelens die me in beslag namen maar een deel van het gevoel zat er nog. Want ja, ik was me aan het verdedigen en dat voelde niet goed.
Dus ik wilde nog wat dieper gaan om echt tot de kern te komen.

Ik stelde het Universum de vraag: Hoe kan ik hiermee omgaan? En liet het los totdat ik een filmpje tegen kwam van Abraham Hicks* (Being free of other’s opinions)
In dit filmpje raakte Abraham de kern van waar ik mee zat en de oplossing waar ik naar op zoek was.

ID-100125955

 

 

 

 

 

Door alle persoonlijke reacties die ik kreeg merkte ik dat ik niet de enige ben die het moeilijk vind om met kritiek om te gaan.
Vandaar dat ik ook deze stap in het proces met jullie deel.
Voor mij was dit namelijk een AHA moment
en ik hoop ook voor degene onder jullie die nog aan het leren zijn hoe ze met kritiek om moeten gaan.

De filmpjes van Abraham Hicks starten meestal met een vraag van iemand uit het publiek. In dit geval wilde de vragensteller weten hoe hij om kon gaan met de meningen van anderen.
Dit is wat Abraham daarop antwoordde (weergegeven in mijn eigen woorden en aangevuld met mijn eigen interpretatie)

Je hecht waarde aan de feedback van anderen, maar je enige wens zou moeten zijn om feedback van jouw bron te ontvangen. (Of van het Goddelijke of van je Hogere Zelf of hoe je deze niet fysieke energie wil noemen.)
Soms komt de feedback uit jouw bron naar je toe via een ander persoon die ook compleet in contact staat met zijn bron en dan ontvang je lovende kritiek.
Maar je kan contact met jouw bron maken zonder dat je daar andere mensen voor nodig hebt.
Deze feedback kan op allerlei manieren naar je toe komen. Via woorden die in je opkomen, via gevoelens die je hebt, door een innerlijk weten, een mystieke ervaring of door signalen uit de natuur.
Als je feedback ontvangt uit jouw bron voel je passie, dankbaarheid en Liefde voor hetgeen je creëert en wat je in de wereld zet en je ervaart een verlangen naar meer.
Dat is de feedback waar je naar op zoek moet gaan. Dat geweldige gevoel in jezelf dat aangeeft dat jouw creaties helemaal in een lijn liggen met jouw bron.
Als je dat krachtige gevoel in jezelf kan vinden, heb je nooit meer de goedkeuring van iemand anders nodig.

Als je andere mensen nodig hebt voor feedback of goedkeuring geef je feitelijk al je macht uit handen door je afhankelijk op te stellen naar anderen toe.
Als mensen complimenten geven, voel je je goed en als mensen kritiek hebben, voel je je slecht.
Maar je kan niet zeggen: de positieve kritiek betekent veel voor me, maar de negatieve kritiek wil ik niet horen. Het een kan niet zonder het ander.
En daarom moet je contact leggen met je eigen innerlijke bron als enige vorm van feedback.
Het moet belangrijker voor je zijn wat je zelf vindt dan wat de mening van iemand anders is.

Als je dan luistert naar je innerlijke bron is de feedback altijd bemoedigend en ondersteunend.
Je krijgt dan altijd goedkeuring en waardering van jouw hogere zelf.
De negatieve gedachten die in je hoofd opkomen zijn niet afkomstig van jouw bron.
Het zijn de stemmen uit je verleden en de stemmen van angst, schuld en schaamte die dan tegen je spreken.
Maar welke negatieve woorden die stemmen ook gebruiken, het enige wat ze echt tegen je zeggen is: “Maak contact met je innerlijke bron en voel de Liefde van al wat is. Want dit is de Liefde waarmee jij creëert en dit is de onvoorwaardelijke Liefde en de goedkeuring waar je naar verlangt. En die is altijd en overvloedig aanwezig, wat er ook gezegd wordt door anderen.”

We verdienen allemaal welzijn en overvloed maar pas als we echt los kunnen laten wat anderen van ons vinden, kunnen we al het welzijn ontvangen dat het Universum ons te bieden heeft.

Dus we zullen zien hoe het me de komende weken afgaat als ik mijn creaties los laat in de wijde wereld. Als er nog interessante inzichten zijn die ik opdoe volgt er nog een deel 3: “hoe ga ik om met kritiek?” Of er volgt weer een blog met een ander onderwerp en dan weten jullie dat ik met deze blog de kern heb weten te raken en weer vreugdevol en ongeremd durf te creëren.

*Voor wie Abraham Hicks niet kent: Abraham Hicks is een niet-fysiek bewustzijn die gechanneled wordt door Esther Hicks. Ze leren mensen vooral over de Wet van Aantrekking en het bewust creëren van je eigen leven. Hele interessante en inspirerende materie!

Image courtesy of moggara12/ FreeDigitalPhotos.net