Vraag:
Ik zit zoals ik het zelf voel in een overgangsperiode. Ik ben me voor mijn gevoel los aan het maken uit een relatie die me niet meer voedt en alleen maar ruzie oplevert momenteel.
Ik vind het wel HEEEEL moeilijk die persoon los te laten en ik heb geen idee waarom.
Ik weet ook niet zo goed als ik uit dit “Oude” patroon stap wat dan nu en waar naartoe.
Want ik verlang blijkbaar wel naar samen zijn, maar tegelijkertijd is dat voor mij ook heel verstikkend. Ik ben al meer dan 15 jaar alleen geweest en ineens met iemand zijn die aandacht opeist zoals ik dat voel, vind ik lastig omdat het me totaal leegzuigt. Ik ben HSP en alles komt enorm binnen.
Deze situatie trekt me van links naar rechts. De ene dag denk ik dat het beter is om alleen verder te gaan en de volgende dag denk ik dat het beter is om het toch nog een keer te proberen.

Mijn therapeut en mijn vriend denken dat het bindingsangst is, maar zelf kan ik dat op die manier niet zo zien.
Het universum geeft me gemengde signalen of ik kan ze blijkbaar niet goed lezen.
Kun jij me wat inzichten geven?

ID-100112046

Antwoord:
Loslaten kan inderdaad een heel moeilijk proces zijn.
Vaak kun je pas afscheid nemen van het oude als je weet waar je naar toe wil. Mijn eerste advies is om dus heel duidelijk op een rijtje te zetten wat jij uit een relatie wil halen.

Beeld jezelf jouw ideale relatie in en stel jezelf de volgende vragen:
Wat voor gevoel geeft deze relatie je? Wat voor persoon ben jij in deze relatie?
Welke gedachtes heb je over deze relatie?
Hoe ziet deze relatie er uit? Hoe gedraag je je in deze relatie?

Maak het beeld van jouw ideale relatie zo levendig en helder mogelijk totdat je echt het gevoel krijgt dat dit jouw waarheid is. Als specifieke zaken te lastig zijn, hou het dan algemeen. Het gaat er om dat het goed voelt en dat het plaatje klopt voor jou en heel goed voelt.

Met jouw gevoelens en gedachten creëer je jouw energieveld en met dit energieveld creëer je jouw fysieke realiteit.
Je gedachten en gevoelens bestaan nu uit twijfels, zorgen en angsten en dit zie je terug in de relatie met je vriend. Je geeft aan dat het Universum je gemengde signalen geeft maar dit komt omdat je zelf nog geen duidelijke koers vaart. Het Universum spiegelt jouw gevoelens.

Het is niet specifiek je vriend die je los moet laten maar het energieveld dat jullie samen hebben gecreëerd en die voor de omstandigheden zorgt waar je je ongelukkig bij voelt.
Als je een nieuw bewustzijn voor jezelf gaat scheppen zul je ook langzaam een nieuwe realiteit waar gaan nemen.
Dan kunnen er twee dingen gebeuren: Je huidige relatie verandert omdat de Liefdevolle energie tussen jullie weer ruimte krijgt of je besluit je eigen weg te gaan zodat je kansen kan creëren om een Liefdevolle relatie met iemand anders op te bouwen.

Het komt in ieder geval altijd hier op neer:
Met een vernauwd bewustzijn geef je Liefde geen kans om op te bloeien. Je zal eerst Liefde in je bewustzijn moeten brengen en dan zal jouw fysieke wereld jouw Liefdevolle bewustzijn weerspiegelen.

Ik denk dat het heel belangrijk is om te onderzoeken wat de gevoelens en gedachten zijn die  jou belemmeren in het hebben van een Liefdevolle relatie.
Heb je de overtuiging dat je geen Liefde waard bent? Heb je de overtuiging dat je moet vechten voor de Liefde of dat Liefde een gedoe is?
Stel jezelf dan de vraag hoe je die beperkende overtuigingen kan doorbreken en om kan zetten in overtuigingen die goed voelen en kunnen bijdragen aan een Liefdevolle relatie.

Je schrijft ook dat je vriend denkt dat je bindingsangst hebt. Bindingsangst kan een aantal dingen betekenen. Het kan betekenen dat je een muur hebt opgebouwd en dat je mensen niet toe durft te laten. Het kan ook zijn dat je graag veel tijd alleen doorbrengt en je zelfstandigheid heel belangrijk vindt.
Wat het ook betekent: zorg dat je er achter komt zodat je de keuzes kan maken die goed zijn voor jou.

Vaak houden mensen ons een spiegel voor in een relatie. Onderzoek dus goed waar de weerstanden zitten, want juist hierin vind je je grootste lessen en je grootste mogelijkheden voor persoonlijke groei.

Het is iedereen zijn geboorterecht om geliefd te zijn. In de eerste plaats door onvoorwaardelijk van jezelf te houden maar ook door te accepteren dat anderen van je houden.
Alle delen van jezelf verdienen Liefde, juist de delen die je vaak hebt afgekeurd en veroordeeld. In een Liefdevolle relatie accepteer je de ander zoals hij is en de ander accepteert jou. We hebben allemaal onze eigenaardigheden maar veranderen is een eigen keuze, dit kan nooit opgelegd worden.

Een Liefdevolle relatie geeft energie en voegt iets toe aan al het moois wat jij al te bieden hebt aan de wereld.

Ik wens je veel succes met de reis die je aan het maken bent. Ik hoop dat ik je wat inzichten heb kunnen geven die je weer een stukje op weg helpen.

Heb je ooit vastgezeten in een relatie waar je maar moeilijk uit kwam en heb jij tips? Deel ze hieronder.

Heb jij ook een lezersvraag die je graag beantwoord wil zien? Stuur me een mailtje.

Image courtesy of marin/ FreeDigitalPhotos.net