Ben jij ook iemand die wikt en weegt en vervolgens nog een beetje doortwijfelt voordat je, na nog wat overpeinzingen, eindelijk een beslissing kan nemen?
Zelftwijfel, angst voor onzekerheid, zorgen om de toekomst en nog veel meer blokkerende gedachten kunnen er voor zorgen dat je oorspronkelijke intentie aan kracht verliest en in plaats van het creëren van momentum, raak je het kwijt.
Je bent het overzicht verloren en de moed zakt je in de schoenen. Jammer! Je hebt zo veel potentie, je voelt dat je zo veel hebt te geven, je wil zo graag vooruit, maar je loopt vast in je eigen gedachten. Maar zo hoeft het niet te zijn. Als je leert hoe je op een makkelijke manier een beslissing kan nemen kan je in de Flow van het leven en van je creatieproces blijven.

ID-10046751

Gevoel vs Verstand
Een beslissing nemen kan kort gezegd op twee manieren: vanuit je verstand of vanuit je gevoel. Als je beslissingen neemt vanuit je verstand komt het er vaak op neer dat je lijstjes maakt, de voors en tegens van een beslissing tegen elkaar afweegt en vervolgens een weloverwogen keuze maakt.

Het probleem hierbij is dat je nooit de gevolgen van je beslissing kunt overzien. Er spelen zo veel factoren mee in het ontleden van de gevolgen van je besluit, dat dit voor ons brein vaak niet te overzien is. Het gevolg is dat het je veel tijd en energie kost om beslissingen te nemen, of dat je soms helemaal geen beslissing neemt.

Als je echter een beslissing neemt vanuit je gevoel in plaats van je verstand is er maar een factor van belang: Voelt de keuze goed?
Je kunt dan vervolgens aan de reactie van je lichaam voelen of het antwoord ja of nee is. Soms is de reactie maar heel subtiel. Maar hoe beter je jouw lichaam kent en hoe beter je in staat bent subtiele verschuivingen in je energieveld waar te nemen, hoe makkelijker het is om deze reactie waar te nemen. Iedereen voelt een dergelijke reactie op zijn eigen manier.
Bij een beslissing die goed voelt krijg je bijvoorbeeld fijne kriebels in je buik, je voelt dat je lichaam zich ontspant of je WEET gewoon dat een beslissing de juiste is. Maar het is geen weten gebaseerd op kennis, het is een weten gebaseerd op je intuïtie.
Bij een beslissing die niet goed voelt, voel je misschien een knoop je maag, je voelt dat je schouders verkrampen of ervaart op wat voor manier dan ook stress.

De onderliggende boodschap is: als iets goed voelt, dan IS het goed. De uitdaging is om daarop te kunnen vertrouwen. Hoe heerlijk is het wel niet als je merkt dat je meer rust hebt in je hoofd omdat je hersenen zich niet meer zo hoeven in te spannen voor je? Dat is een groot geschenk, want dan heb je weer ruimte in je hoofd en je leven voor andere dingen.

De antwoorden komen altijd naar je toe
Mocht het zo zijn dat de signalen vanuit je lichaam of je innerlijk weten niet duidelijk genoeg zijn voor je, dan kun je altijd hulp vragen aan het Universum. Je kunt de kracht van het Universum gebruiken om een antwoord te krijgen op al je vragen. Ik heb dit de laatste paar weken een aantal keren gepost op Facebook en Twitter en in deze Blog zal ik met een persoonlijk voorbeeld iets dieper ingaan op wat dit dan precies betekent en hoe dit werkt.

Ik was vroeger namelijk ook een echte piekerprinses. Maar tegenwoordig is dat stukken minder. Ik weet namelijk dat de antwoorden altijd naar me toe komen en daarvoor hoef ik alleen maar de vraag te stellen die ik op dat moment heb.
Een voorbeeld: ik ben met een nieuwe website bezig waarop ik mijn Blog integreer met het aanbieden van een aanvullende dienstverlening. Maar dan loop je tegen een aantal grote vragen aan: hoe beschrijf ik mezelf? Wat ga ik precies aanbieden? Wat is het resultaat van mijn dienstverlening? Waarom zouden mensen bij mij komen?
In plaats van er over na te denken met een gevoel van frustratie of urgentie heb ik de vragen opgeschreven met het vertrouwen dat de antwoorden gaan komen. Vervolgens ben ik gewoon verder gegaan waar ik mee bezig was voordat de vragen ontstonden. Binnen 5 minuten kwamen de eerste antwoorden al in mijn hoofd. Nadat ik deze ideeën had genoteerd en mijn hoofd weer leeg was, ging ik weer verder met iets anders, nog steeds vol vertrouwen dat het beeld helder zou worden op precies het juiste moment. Meer ideeën kwamen in de loop van de dag door een Blog die ik “toevallig” tegen kwam en een gesprek dat ik “toevallig” voerde met iemand. En nog steeds stromen de ideeën voor mijn site moeiteloos naar me toe, op allerlei uiteenlopende manieren.

Juist door ruimte te maken in je hoofd en je gedachtestroom niet te blokkeren met gepieker is er ruimte voor creativiteit. Je zult merken dat de antwoorden snel naar je toe komen. En dit kan op allerlei manieren: door een plotselinge ingeving, door iets dat je op tv ziet, door een gesprek dat je opvangt in de trein of door een inspirerende blogpost.

Het is hierbij heel belangrijk dat je vertrouwen hebt dat het antwoord komt, op wat voor manier dan ook. En het antwoord zal zich openbaren op precies het juiste moment. Heb vertrouwen en luister met een open hart. Want als je jouw hoofd vult met piekerende gedachten en antwoorden probeert af te dwingen, dan blokkeer je de communicatielijnen met het Universum. En we weten allemaal dat als er ruis in het spel is, de communicatie stroef verloopt en informatie niet, of zeer vervormd bij ons terecht komt.

Als je ontspannen bent omdat er een onwrikbaar vertrouwen is dat het Universum jou van alle antwoorden voorziet die je nodig hebt, dan ervaar je het wonder van synchroniciteit. Het Universum spant zich in om jouw te faciliteren in alle beslissingen die je neemt.

Once you make a decision, the universe conspires to make it happen. ~Ralph Waldo Emerson.

Je neemt altijd de juiste beslissing
Hoe je het ook went of keert je neemt altijd de juiste beslissing. Het kan zijn dat je spijt hebt van een beslissing die je hebt genomen, maar die beslissing heeft je hier gebracht en er is geen beter moment dan dit moment om te komen waar je wil zijn.
Er bestaan geen goede of slechte beslissingen. Dat is het oordeel dat je er zelf aan hangt. Oordeel dus niet over je beslissing maar zie het als iets dat gebeurt is, waar je wat van hebt geleerd en je weer verder zal brengen in het leven.

Het stappenplan
Samengevat kun je de volgende stappen nemen om snel en makkelijk beslissingen te nemen:

  • Maak duidelijk wat je wil. Waar wil je een beslissing over nemen? Schrijf het op of vertel het hard op aan jezelf.
  • Voel vervolgens hoe je lichaam hierop reageert. Kun je aanvoelen hoe de beslissing voor je voelt?
  • Lukt dat niet schrijf je dilemma op en vertrouw er op dat het antwoord zich op wat voor manier dan ook aan je zal openbaren. In het begin zal je dit moeten oefenen, dus wellicht is het handig om je dilemma’s te verzamelen. Als je het opschrijft kun je het loslaten en juist dan ontstaat er ruimte voor antwoorden.

Ik beloof je: als je dit stappenplan volgt, kun je beslissingen nemen op een manier die je weinig energie kost. Welke beslissing je ook neemt, het zal altijd de juiste zijn, want je neemt hem vanuit een ontspannen houding. En als je vrij bent van weerstand ben je altijd in staat om je moeiteloos mee te laten voeren in de flow van het leven.

Neem jij makkelijk beslissingen? Heb je nog tips voor anderen? Leuk als je ze met ons deelt, ik ben nieuwsgierig naar jouw ervaringen.

 

Image courtesy of photostock / FreeDigitalPhotos.net