Laatst uitte iemand zijn bezorgdheid over mijn blog. Hij vroeg zich af of ik nagedacht had over de mogelijke consequenties er van. Want er zouden veel mensen kunnen zijn die allerlei dingen van me gaan denken. Het zou behoorlijk zweverig over kunnen komen en er zouden veel mensen zijn die waarschijnlijk hele andere ideeën hebben over het leven.
Het was een van die momenten dat er veel dingen tegelijk door je hoofd heen flitsen.
Ik moest eerlijk toegeven dat ik er zelf ook wel over na had gedacht voordat ik met mijn blog begon (hij had kennelijk mijn eerste blog niet gelezen want dan had hij het geweten 🙂 )

Maar het komt hier op neer: Moet ik mezelf tegen laten houden volledig te leven en de dingen doen die mij gelukkig maken omdat anderen een oordeel kunnen hebben?
Nee, was mijn conclusie.

Aan de andere kant hoor ik ook regelmatig sinds ik met mijn blog ben gestart hoe knap het is dat ik zo open ben over wat ik denk en voel en me zo kwetsbaar op durf te stellen. Niet iedereen praat graag over spirituele zaken en over hun diepste gevoelens omdat ze bang zijn voor wat anderen denken.

En dat zette me aan het nadenken:
Waarom zijn er zo veel mensen die zich niet durven te laten zien uit angst voor anderen? En waarom zijn er zo veel mensen die zich een “imago” aanmeten die niet in een lijn ligt met wie ze werkelijk zijn?
Je kunt jezelf de vraag stellen wat voor boodschap je daarmee afgeeft aan de buitenwereld. Waarom vind je jezelf niet goed genoeg zoals je bent? Waarom moet je je anders voordoen om dingen voor elkaar te krijgen?
Je denkt misschien dat je dit moet doen omdat mensen je niet accepteren zoals je bent, of omdat er geen ruimte is voor jouw eigenheid. Maar in mijn ogen is het precies andersom.
De buitenwereld fungeert als een spiegel voor jouw innerlijke belevingswereld.
De buitenwereld weerspiegelt de onzekerheid die je in je hebt. Als jij jezelf veroordeelt, en gelooft dat je geen Liefde waard bent, zul je dit terugzien in andere mensen.
Als jij je onzeker voelt over wie je bent en wat je uitstraalt zul je mensen tegen komen die dit bevestigen.

Daarom zeg ik tegen je:
Own it! Own your life. Sta volledig achter wie je bent, wat je uitdraagt en de keuzes die je maakt.
We zijn perfect, precies zoals we zijn. Juist door onze imperfectie.
En door compleet onszelf te worden en te handelen vanuit wat wij denken dat goed is, zullen we de ervaringen naar ons toe trekken die dit gevoel van compleet zijn bevestigen.
Je hoeft geen delen van jezelf te ontkennen of af te stoten. Op de lange termijn gaat dit ook niet werken.
Er is altijd een diep verlangen van het hogere zelf aanwezig naar heelheid, naar een volledig aanwezig zijn.
En als je dat maar lang genoeg ontkent, door je anders voor te doen dan je bent, of je in bochten te wringen om anderen te plezieren, dan ga je vroeg of laat tegen problemen aanlopen.
Je wordt fysiek ziek of ervaart psychische klachten zoals depressiviteit en voelt je afgesneden van jezelf en de wereld om je heen.

Maar hoewel dergelijke gebeurtenissen zwaar zijn, zetten ze je wel aan tot nadenken. Je stelt jezelf de vraag: “Waarom gebeurt dit mij? Wat moet ik veranderen in mijn leven om me weer gelukkig te kunnen voelen?” Soms heb je een diep dal nodig om het licht te kunnen zien en de moed te kunnen verzamelen om dingen anders te doen.

En uiteindelijk, vroeger of later, in dit leven of in een volgend zul je altijd tot de ontdekking komen dat je een diep verlangen hebt om jezelf als een compleet persoon te ervaren. Om jezelf precies goed genoeg te vinden.
Maar ook om dat uit te stralen naar anderen en mensen de rug toe te keren die niet meer jouw gedachten van heelheid weerspiegelen. Uit Liefde natuurlijk. Want dan begrijp je ook dat hun oordeel naar jou hun innerlijke oordeel weerspiegelt. En op precies het juist moment zullen zij ook die levensles leren.

Ik vind jou al heel erg leuk zoals je bent. Jij ook?

Om af te sluiten met de woorden van Gers Pardoel:

Het maakt niet uit wie je bent je kan alles zijn, je kan alles zijn.
Het maakt niet uit wat je doet je kan alles doen, je kan alles doen.
Zolang je maar, jezelf was, jezelf bent, jezelf blijft.
Zolang je maar, jezelf was, jezelf bent, jezelf blijft, voor altijd.

ID-100148545

Image courtesy of phanlop88 / FreeDigitalPhotos.net