Vraag

Ik heb een paar maanden geleden mijn (top) baan opgezegd na te lang te veel stress. Nu onderzoek ik wat ik wil gaan doen. Een heftige fase en het is moeilijk om mezelf weer opnieuw uit te vinden. Die baan bracht immers ook veel.
Waar ik maar mee blijf worstelen en wat ik me afvraag; hoe kan het toch dat emoties zo enorm kunnen verschillen, per dag, per uur zelfs soms? Ik kan mij weken achter elkaar helemaal prima voelen en dan opeens -het lijkt uit het niks te komen- weer dagen niet, zonder duidelijk aanleiding heb ik zelf het idee. Is dat het leven? Of is dat opkrabbelen na een lastige fase? Ik schrik me altijd rot tijdens dat soort dagen, bang dat ‘het’ weer van voren af aan begint.
Hoe kan ik hier toch beter mee omgaan?

Antwoord

Als allereerste proef ik uit je vraag dat je een oordeel geeft aan de gevoelens die je ervaart en als “niet goed” bestempelt.
Veel mensen zien emoties als verdriet, angst en andere zogenoemde negatieve emoties als onwenselijk. We leren onszelf dat we dergelijke emoties niet aan anderen kunnen laten zien. We leren onze emoties te ontkennen en te negeren. Maar als we dat doen, dan ontkennen en negeren we delen van onszelf en zullen we nooit in staat zijn om vervulling te vinden.

Onze emoties zijn er natuurlijk niet voor niets. Onze emoties hebben namelijk een boodschap voor ons. Onze emoties laten ons zien in hoeverre we op een lijn zitten met wie diep van binnen (willen) zijn en hoe we willen dat ons leven er uit ziet.
Emoties als angst en verdriet hebben de boodschap voor ons dat we uit koers zijn en dat we tegen de stroom in gaan.
Emoties als geluk en liefde laten ons zien dat we in lijn zijn met onze diepste kern en met de stroom van het leven mee gaan.

ID-10024588

Je hebt veel tijd doorgebracht in een baan waarvan je voelde dat deze niet compleet bij je paste. Stress en gevoelens van depressiviteit gaven aan dat je niet op de juiste koers zat en dat je diep van binnen het verlangen had om een andere werkelijkheid voor jezelf te creëren. Je hebt nu de stap genomen om afscheid te nemen van je baan, maar je bent nog steeds aan het onderzoeken wat nu je volgende stap is.
Je emoties proberen je op het juiste pad te brengen. Het is dus belangrijk je weerstand tegen deze emoties te laten varen. Je emoties zijn perfect afgestemd om jou te brengen waar je diep van binnen wil zijn.
Misschien kun je bewust nog niet goed onder woorden brengen welke richting je op wil, of ben je nog aan het twijfelen. Maar je diepste kern weet wat jou gelukkig zal maken en geeft je boodschappen door middel van je emoties.
Het is dus belangrijk dat je je emoties niet onderdrukt of er tegen vecht maar ze verwelkomt en goed naar ze leert te luisteren.
In het begin zullen je emoties tegen je fluisteren en zal je je misschien licht ontstemd voelen. Maar als je niet naar de boodschap luistert en je gevoelens negeert dan zal het signaal duidelijker worden. Dan kom je misschien in de staat dat je je ronduit rot of depressief voelt.

Het kan geen doel zijn om je altijd goed te voelen. Want je diepste verlangens komen voort uit contrastsituaties en zonder dergelijke situaties zul je geen nieuwe verlangens genereren en dus stilstand ervaren. Contrastsituaties zijn situaties die in contrast staan op waar je diep van binnen naar verlangt. Contrastsituaties maken je bewust van deze verlangens.
Omarm en verwelkom dus al je emoties. Maak contact met je emoties en voel je emoties. Voel hoe de emotie zich manifesteert in je lichaam. Voel hoe de energie van de emotie aanvoelt. Laat weten dat je bereid bent om te luisteren, te voelen en te leren.  Als je dat doet word je lichaam als het ware een geleider voor de emoties. Ze glijden soepel door je lichaam heen en wijzen je de weg. Maar als je niet deze controle over je emoties neemt, zal je kunnen ervaren dat je een speelbal kan worden van deze emoties en ze als het ware controle over jou nemen.

Je geeft aan dat je bang bent dat “het” weer van voren af aan begint. Ik herken dat gevoel. Nadat ik een burn-out heb gehad was ik ook heel erg bang dat ik weer terug zou vallen. Niemand kan je ook de garantie geven dat dit nooit meer zal gebeuren. Je kan alleen maar zo goed mogelijk leren luisteren naar de boodschap die je gevoelens je geven. En soms hebben we gewoon een sterke en krachtige boodschap nodig om een bepaalde verandering door te voeren in ons leven. Je kan niet anders dan dankbaar zijn voor de gevoelens van stress en depressiviteit want anders was je nu misschien nog steeds werkzaam geweest in een baan die je nooit echt geluk en ware voldoening gebracht zou hebben.

Ik denk dat het belangrijk voor jou is om er vertrouwen in te hebben dat je uit gaat vinden wat op het gebied van werk het beste bij je past. Het leven zal er voor zorgen dat de juiste mensen en de juiste omstandigheden op je pad komen. Het is ieders geboorterecht om gelukkig en vervuld te zijn en die weg ligt nu wagenwijd open voor jou.

Liefs Maartje

Image courtesy of lobster20 / FreeDigitalPhotos.net