The quieter you become, the more you can hear. ~ Baba Ram Das

We leven in een “snelle” wereld die veel van ons vraagt. We leven in een wereld vol oneindige mogelijkheden en het liefst willen we de ervaringen die het leven biedt opzuigen als een spons.

Dwars door de hectiek van alle dag zijn we ook bezig met belangrijke levensvragen zoals wie we echt zijn en wat ons doel is in dit leven.

De hele dag tollen de gedachten door ons hoofd. Antwoorden op deze belangrijke vragen komen echter pas als het ons lukt om de stilte in onszelf toe te laten zodat we ontvankelijk worden voor de tekenen die het leven ons geeft.

Als er te veel ruis is in je hoofd, te veel storende gedachten, dan zal je onmogelijk in staat zijn om de antwoorden die je zoekt te horen.

ID-10033263

Ironisch genoeg zijn mensen ook vaak bang voor de stilte in zichzelf. Ze zijn bang om te verdrinken in het niets dat de leegte met zich meebrengt. Of ze zijn bang om geconfronteerd te worden met alle onderdrukte angsten en emoties die naar boven komen als ze besluiten om diep in zichzelf neer te dalen. Dan kunnen mensen wegvluchten in verslavingen of op blijven gaan in de waan van de dag zonder pas op de plaats te maken.  

Het gevaar bestaat dus dat je jezelf kunt verliezen in de wereld om je heen, als je het contact met jezelf verliest.
Het valt natuurlijk ook niet uit te sluiten dat je eerst door pijn of emoties heen moet om dicht bij jezelf te komen. Maar als je dat dan doet, als je het lef hebt verzameld om voorbij alle pijn, schuld en schaamte te gaan, dan zie jouw prachtige, schitterende zelf.
Dan zie je jezelf zoals je jezelf nog nooit gezien hebt. Stralend, gevuld met liefde en met licht. Dan zie je wie je diep van binnen bent.
Want de waarheid is dat alles wat je moet weten, alles wat je wil zijn al in jezelf aanwezig is. Het enige dat je moet doen is leren open te staan en er naar te luisteren.

Maar de stilte vinden in jezelf en het contact onderhouden is niet eenvoudig en vergt oefening. Het is een vaardigheid die je kan leren om ruimte te maken in je hoofd voor de antwoorden die er echt toe doen.

Voor mij is meditatie een belangrijk instrument om mijn hoofd leeg te maken.
Gewoon even niets doen. Alles laten zijn zoals het is. Ik probeer tijdens een meditatie niets te sturen. Niet mijn gedachten, niet mijn ademhaling, niets. Ik aanschouw en aanvaard alles zoals het is.
Bij meditatie kan je als het ware even verdwijnen in het niets, in een natuurlijke staat van zijn. Dan ben je tijdelijk onthecht van alles wat zich in de materiële en fysieke wereld bevindt. En juist die onthechting brengt je dichter bij jezelf, bij die stille, pure en alwetende kern.

Als het je lukt om steeds vaker deze stilte in jezelf te vinden, zelfs te midden van alle dagelijkse chaos, dan zul je zien dat je steeds vaker open staat voor de antwoorden die het leven je te geven heeft.

De antwoorden kunnen op verschillende manieren op je af komen. Het kan een gedachtenflits zijn, of iets dat iemand tegen je zegt waarbij je opeens denkt: ja dat is het, dat is het antwoord waar ik om gevraagd heb.
En die antwoorden zijn maar al te belangrijk voor ons. Want hoe meer je jezelf leert kennen, hoe beter je weet wat jij nodig hebt om een gelukkig en vervuld leven te leiden.

Ik daag je uit om na te gaan of jij de stilte in jezelf af en toe opzoekt. Sta er eens bij stil hoe je dit doet. Is meditatie voor jou ook een geschikt instrument of doe je dat op een andere manier?

Ik hoor het graag van je via Facebook, twitter of een persoonlijk bericht.

 

Image courtesy of Soilbedust / FreeDigitalPhotos.net