What doesn’t kill you, makes you stronger. ”

Misschien een cliché, maar een cliché met een heleboel waarheid. Je wordt sterker van je ervaringen.
Woorden onderwijzen ons, maar onze ervaringen hebben de kracht om ons te transformeren. Een crisis kan zorgen voor persoonlijke groei.
Je kan zelf kiezen hoe je naar de ervaringen in je verleden kijkt. Kijk je er op terug met een pijnlijk hart of kun je zien welke les de ervaring je heeft geleerd?

Het leven hoeft geen lijdensweg te zijn, het is maar net hoe je er naar kijkt.

Ik ontmoet in mijn werk veel mensen die met een vervelend gevoel terug kijken op hun hindernissen. Ze identificeren zich met wat ze hebben meegemaakt. En hoewel een ervaring in het verleden heeft plaatsgevonden, maakt het nog steeds deel uit van je huidige realiteit als je niet in staat bent om het af te sluiten en los te laten.

Dus hoe kijk jij terug op tijden van crisis?
Ervaar je gebeurtenissen als totaal willekeurig of zie je deze als een kans om te groeien, om jezelf beter te leren kennen en om een betere invulling te geven aan je leven?
Dergelijke ervaringen zijn niet alleen onvermijdelijk, maar we hebben ze nodig om van te leren. Als we in staat zijn om de bijbehorende lessen te leren, dan kunnen we weer een stap verder komen in het leven.

Ook ik heb mijn aandeel van transformerende ervaringen gehad. In deze post wil ik er graag enkele met jullie delen (hoe persoonlijk ze ook zijn.) Ik wil jullie laten zien wat ik heb meegenomen uit deze ervaringen en hoe ze me sterker hebben gemaakt. Mijn jeugd is relatief normaal geweest, hoewel ik een onzeker meisje was, die niet altijd goed haar weg wist in de wereld. Ik had vaak het gevoel dat ik nergens thuis hoorde en dat gevoel heb ik meegenomen toen ik na het behalen van mijn HAVO-diploma van Tilburg naar Den Haag verhuisde.
Ik verhuisde voor de liefde. Althans, dat dacht ik toen. Terugkijkend op deze relatie kan ik niet zeggen dat er veel liefde tussen ons was. Het was een relatie die me veel pijn bracht. We hebben elkaar vaak gekwetst. Maar hoewel ik verstandelijk wist dat deze relatie me niet gelukkig maakte, op de een of andere manier was ik niet in staat mezelf te bevrijden uit het destructieve systeem dat we samen in stand hielden.
Ik had het gevoel dat ik niet zonder hem kon leven, dat ik niets waard was zonder hem. Uiteindelijk zijn we uit elkaar gegaan omdat hij al een paar weken een relatie had met een gezamenlijke vriendin. Iedereen was al op de hoogte van hun affaire, behalve ik natuurlijk.
We werkten ook nog samen in dezelfde organisatie en het was een moeilijke en zware periode. Het was moeilijke om ze samen te zien. Maar het was vooral moeilijk om een leven voor mezelf op te gaan bouwen en mijn zelfwaarde terug te vinden.
Uiteindelijk heeft de situatie me alleen maar mooie dingen gebracht en ben ik heel dankbaar voor de ervaring. Ik heb geleerd wat ik niet wil in een relatie. Ik heb geleerd dat ik voor mezelf kan zorgen en dat ik veel sterker ben dan ik zelf dacht. Maar bovenal heb ik geleerd wat echte liefde is, die ik uiteindelijk heb gevonden bij mijn lieve man.

ID-10043065

Een andere moeilijke periode in mijn leven was een paar jaar later. Ik was inmiddels samen met mijn man, met wie ik nog steeds intens gelukkig ben. Hij behandelt me met respect en geeft me alle ruimte die ik nodig heb om mezelf te zijn. Dat is me veel waard en daarvoor ben ik heel erg dankbaar.

Maar hoewel ik dus in mijn relatie gelukkig was, ging het in mijn werk minder goed.
Ik was niet gelukkig in mijn baan. Maar ik was een verbintenis aangegaan en wilde graag volhouden en loyaal blijven. Dat dit ten koste ging van mezelf zag ik wel, maar ik had geen idee hoe ik mezelf kon bevrijden uit deze situatie.  
Iedere dag met tegenzin naar mijn werk gaan begon zijn tol te eisen. Ik was iedere ochtend misselijk en mijn hongergevoel was zo goed als verdwenen. Als gevolg daarvan viel ik veel af en had ik nauwelijks energie en kracht om de dag door te komen.
Daarnaast begon ik drugs te gebruiken om vooral maar niet te hoeven voelen. Soms zelfs al voordat ik naar mijn werk ging.
Op een dag kwam ik op mijn werk en kon ik alleen nog maar huilen. Alle gevoelens die ik op had gepot kwamen als een stortvloed naar buiten. Vanaf die dag zat ik ziek thuis. Gebroken en verscheurd.
Er volgde een periode van langzaam herstel. Maar niet voordat het eerst nog wat slechter met me ging. Ik was depressief, heel angstig en had paniekaanvallen.

Dat was een van de moeilijkste periodes van mijn leven. Ik had soms echt het gevoel dat het nooit meer goed zou komen en dat ik nooit meer de oude zou worden. In dat laatste heb ik gelukkig gelijk gekregen. Ik ben nooit meer terug gegaan naar hoe het was. In plaats daarvan is het me gelukt om te transformeren naar een verbeterde versie van mezelf.
Ik ben gaan werken aan mezelf. Ik ben gaan onderzoeken wie ik ben, wat ik nodig heb in het leven en hoe ik mijn leven vorm kan geven zodat ik me er gelukkiger bij voel. Natuurlijk leer ik nog steeds over mezelf. Maar door die ervaring heb ik een grote stap kunnen maken.
Ik heb mijn verslaving overwonnen en heb weer vertrouwen gekregen in mezelf, in mijn lichaam en in het leven.

Natuurlijk heb ik nog veel meer transformerende ervaringen meegemaakt. Zoals bij iedereen het leven vol uitdagingen en beproevingen zit. De vraag is hoe je omgaat met de beproevingen die op je pad komen. Ik weet nu dat als ik in een situatie zit die ik als pijnlijk of ongewenst ervaar, ik er weer uit kan komen. Dat heb ik namelijk mogen ervaren.

Ik heb ervaren dat het Universum je helpt als je in een rotsituatie zit. Je staat er nooit alleen voor. Als je het toestaat worden de juiste mensen en de juiste informatie op je pad gebracht om je te helpen bij het leren van de moeilijke lessen.
Alles was ik heb meegemaakt heeft me zo veel geleerd over het leven. Ik ben echt heel erg dankbaar dat ik de kans krijg om via deze weg mijn lessen met jullie te kunnen delen en mezelf te verbinden met jullie.

“Turn your wounds into wisdom.”  Oprah Winfrey 

Ik ben nieuwsgierig naar de transformerende ervaringen die jullie hebben meegemaakt. Ben je er sterker van geworden, of zie je (nog) niet wat het je moet leren? Of zit jij nog midden in een dergelijke ervaring? Laat het me weten via een mail, facebook of twitter.

Image courtesy of Evgeni Dinev / FreeDigitalPhotos.net