Veel mensen vinden het eng om hun emoties volledig toe te laten.
Als we onze emoties toelaten kan dat er voor zorgen dat we ons kwetsbaar voelen.*
Het is een uitdaging om ons op ons gemak te voelen met deze kwetsbaarheid. Een grote barrière hierbij is dat er toch een soort maatschappelijke angst is voor emoties. Er wordt ons al vroeg geleerd dat huilen zwak is en als je boos bent word je op de gang gezet.

Maar weggedrukte emoties kunnen zich vastzetten in ons lichaam en tot lichamelijke en psychische ziektes en verstoringen in onze energiehuishouding leiden.
En er zijn nog veel meer redenen om je emoties te leren onderkennen en echt toe te laten.
Ten eerste geven emoties kleur aan je leven, ze geven kleur aan de wereld.
Zonder emotie zou ons leven grijs en grauw zijn, kleurloos.
Maar emotie zorgt voor hartstocht, voor passie en voor kracht.
Emotie zorgt er voor dat je bloed sneller kan gaan stromen en geeft diepgang aan het leven.

The best and most beautiful things in the world cannot be seen or even touched. They must be felt with the heart” ― Helen Keller

Je kan emotie zien als een krachtig instrument dat je in staat stelt om jezelf te verbinden met anderen. Emoties zijn Universeel herkenbaar. We weten allemaal wat verdriet is, en hoe het voelt om verliefd te zijn.
Daarnaast maken emoties een onmisbaar onderdeel uit van het creatieproces.
Emoties zijn pure energie. Deze energie werkt magnetiserend en trekken ervaringen aan die op dezelfde golflengte liggen.  Als je in staat bent om liefde en passie te ervaren, zul je alleen maar meer ervaringen naar je toe trekken die deze gevoelens weerspiegelen.
Je ziet ook dat mensen die ergens pure passie of liefde voor hebben heel makkelijk mensen met zich mee krijgen. Deze mensen trekken anderen mee in de liefdevolle ervaring van hun leven. Hun kracht is aanstekelijk en anderen willen dit ook voelen en beleven.
ID-10031419

Maar ook de emoties die we vaak als negatief of duister bestempelen hebben hun functie.

Zij zijn een onmiskenbaar onderdeel van ons leven. Juist door deze emoties te ontkennen en te verdringen raak je uit balans. En dat terwijl ook deze emoties ons zo veel kunnen brengen.
In de eerste plaats heb je donkere emoties nodig zodat je de schoonheid van liefde op waarde kan schatten. Juist na een diep dal kun je je hart weer openen voor liefde en dankbaar zijn voor het leven.

Daarnaast kunnen duistere emoties je laten zien wat je niet wil in je leven. Als je goed naar je duistere emoties luistert zul je merken dat ze een boodschap voor je hebben. Ze hebben de boodschap dat je niet in overeenstemming leeft met je diepste kern en dat het tijd is om bij te sturen. Als je ze de kans geeft zullen ze je de weg naar het licht weer kunnen wijzen.
Emoties kunnen een stuwmeer van energie opleveren.

Als je bijvoorbeeld in staat bent om verdriet echt toe te laten en te beleven dan zul je zien dat er daarna ruimte is voor een nieuwe weg.

Het toelaten van je emoties kan dan voelen als een emotionele douche. Hierna voel je je schoon en leeg. En vanuit deze leegte is er weer ruimte voor iets nieuws.
Door het beleven en loslaten van de emoties is de energie die je vastgezet had weer gaan stromen en juist deze energie is krachtig en kan voor ware verandering zorgen.
Het is een van de krachtigste eigenschappen van de mens, dat we in staat zijn om echt te voelen.
Daarnaast zorgt onze analytische en verstandelijke kant er voor dat we kunnen leren hoe we onze emoties kunnen sturen en voor ons kunnen laten werken in plaats van tegen ons.
Juist deze dualiteit tussen denken en voelen maakt ons als mensen zo uniek. Dit zorgt er voor dat we ons kunnen ontwikkelen, dat we bewust kunnen creëren, kunnen voelen en kunnen reflecteren op onze gevoelens en ervaringen.

Pas als je je emoties toe kan laten, totaal kan accepteren, dan pas kan je het leven ervaren zoals het bedoelt is. Dat is de kracht van emoties.
Er is maar een mogelijkheid en dat is om je er aan over te geven. Je moet een manier vinden om te vertrouwen dat je niet verdrinkt in je emoties maar dat ze je sterker maken. Dat ze je kracht geven en kleur geven aan je leven.
Het toelaten van pijnlijke emoties kan juist de grootste persoonlijke transformaties tot gevolg hebben. Een transformatie die ons weer een stap dichter bij een prachtig en vervuld leven kan brengen.

The emotion that can break your heart is sometimes the very one that heals it…” ― Nicholas Sparks, At First Sight

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen. Durf jij jouw emoties toe te laten? Wat houdt je tegen om het niet te doen?

Leuk om van je te horen via een persoonlijk bericht of Social Media.

* Meer over jezelf kwetsbaar leren opstellen lees je in

https://maartjekoper.nl/2012/10/09/kwetsbaarheid-als-kracht/

Image courtesy of africa/ FreeDigitalPhotos.net