Ik betrap mezelf er vaak op dat ik pieker, ergens tegenop kijk of op een andere manier de natuurlijke stroom van het leven tegenwerk.
Maar dan voel ik ook direct de stress door mijn lichaam stromen. Dan voel ik hoe spieren zich aanspannen en hoe mijn ademhaling hoger wordt en de stroom van zuurstof blokkeert.

ID-1001939

Als ik echter naar de situatie kijk met een andere mindset dan kan ik ook een andere betekenis aan de situatie geven. Dan wordt het opeens mogelijk om het leven en gebeurtenissen te bekijken met een speelsheid, met een nieuwsgierig verlangen naar wat er gaat komen.
Dan voel ik dat het leven mij precies brengt waar ik moet zijn.

Maar wat is dan die andere mindset waarmee we naar het leven kunnen kijken?
Dat is het vertrouwen dat je precies de goede mensen tegenkomt op je pad en precies de juiste omstandigheden naar je toetrekt die je weer een stap verder kunnen brengen op je levenspad.
Het kan zijn dat je een oordeel hebt over de mensen die je ontmoet of de situatie waar je jezelf in bevindt en dat ze je geen goed gevoel geven. Maar probeer eens goed te kijken waarom deze mensen en deze omstandigheden in jouw leven zijn gekomen?
Wat proberen ze jou te leren? Waarom trek je juist deze mensen en situaties aan op je pad in deze fase van je leven?
De rusteloosheid die je in zo’n geval ervaart wijst er op dat er dingen aan het veranderen zijn. Het is normaal dat je houvast probeert te vinden in de wereld buiten jezelf. Echter zolang je niet bent afgestemd op je diepste kern zelf zul je de houvast buiten jezelf niet gaan vinden omdat de wereld buiten je jouw innerlijke chaos reflecteert.

Als je aanschopt tegen alles waar je het niet mee eens bent en wild om je heen zwaait in een poging jezelf te beschermen of omdat je het gevoel hebt dat je vast zit, dan zal je belevingswereld deze innerlijke overtuiging weerspiegelen.
En feitelijk is er maar een ding dat je op dat moment kan doen: jezelf overgeven aan het leven. Als je jezelf over durft te geven aan het moment dan zeg je onvoorwaardelijk JA tegen het leven.
Dan kan er een shift in je bewustzijn plaatsvinden en creëer je ruimte om het leven de kans te geven om voor je te gaan werken.

Maar aan wie geef je je over? Aan het leven, aan je diepste kern, dat deel van je dat alwetend is en uit pure liefde en wijsheid bestaat, aan God, aan de Universele energie.
Eigenlijk maakt het niet zo veel uit hoe je het noemt. Het is het gevoel van overgave aan iets dat groter is dan jijzelf. Een gevoel van berusting zal voor een positieve stroom van energie zorgen.
Het gaat er om dat je twijfel los kan laten. Als je twijfelt betekent het dat je niet vertrouwt op de stroom van het leven. En niet vertrouwen op de stroom van het leven zorgt voor energieblokkades.

Laat ik heel duidelijk zeggen dat overgave niet betekent dat je het toestaat dat mensen je pijn doen, kwetsen of je op een andere manier naar beneden halen. Dat zal jouw kracht alleen maar doen afnemen en niet vergroten.
Overgave komt niet voort uit zwakheid. Het is juist een krachtig instrument omdat je jezelf alleen door overgave kan laten leiden door de natuurlijke stroom van het leven.
Je hoeft niet bang te zijn voor wie je bent, voor het leven dat je leidt. Je zult precies daar komen waar je wil en moet zijn als je het aandurft om steeds meer jezelf te zijn en het leven leert te leiden zoals het zich aandient. Je leert dan steeds beter om naar je intuïtie te luisteren en actie te ondernemen als iets echt goed voor je voelt.

Een mooie manier om je over te geven is vragen om spirituele leiding. Sommige mensen doen dit door te bidden, ik doe dit onder meer door de vragen die ik heb op te schrijven in mijn dagboek.
Ik weet dat als ik de juiste vragen stel, de antwoorden zich op de juiste manier en op het juiste moment  aandienen.
Daar vertrouw ik op. Ik vertrouw er op dat als ik de energie laat stromen zoals het bedoelt is, moeiteloosheid een levensstijl wordt in plaats van een sporadische gebeurtenis.
En dat is een prachtig verlangen, niet waar? Wat meer moeiteloosheid in het leven.

Image courtesy of federico stevanin/ FreeDigitalPhotos.net