Ik heb nooit een heel duidelijk beeld gehad van waar ik heen wilde met mijn leven. Ik was stiekem altijd wel een beetje jaloers op mensen die op jonge leeftijd al wisten wat ze wilden worden en daar voor gingen. Voor mijn gevoel was ik altijd maar zoekende. En dat zoeken naar wat ik wilde bracht me altijd heel veel onrust. Ik ben vaak met studies of projecten begonnen om die vervolgens weer te staken omdat het toch niet echt “mijn ding” was.
Voor mijn gevoel had ik meer moeite met het bepalen van de koers van mijn leven dan anderen. Ik besteedde er namelijk veel tijd aan en was er veel mee bezig, terwijl ik anderen er niet echt vaak over hoorde praten. Nadat ik veel mensen heb begeleid naar werk weet ik echter dat andere mensen hier ook mee stoeien. Er zijn meer mensen die geen vastomlijnd doel hebben van hun toekomst dan mensen die dit wel hebben.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog steeds geen heel duidelijk beeld heb van waar ik heen wil. Maar dit hoeft nu ook niet meer. Ik heb me erbij neergelegd dat dit ook niet nodig is.
Waar ik namelijk wel een steeds beter beeld van krijg is van wie ik ben en wat ik nodig heb. En sinds ik daar meer zicht op heb, voel ik ook dat andere onzekerheden weg mogen vallen.
Ik voel dat ik steeds beter kan luisteren naar mijn innerlijke kompas en dit brengt mij prachtige dingen. Dit zorgt er voor dat ik steeds beter in staat ben om af te stemmen met mijn diepste verlangens. En die zijn niet raar, vreemd of onmogelijk. Want alles wat we diep van binnen wensen, heeft het vermogen om realiteit te worden.
Onze verlangens zijn niet zo maar onzinnige gedachten die bij ons naar boven komen. Nee, die gedachtes zijn een roep van onze ziel, van onze diepste kern.

Het vervullen van zo’n verlangen zal ons weer een stap dichter bij onszelf brengen. Zal ons weer een stap dichter bij geluk brengen.
ID-10033559

Maar het is wel goed om te onthouden en te beseffen dat het niet de omstandigheden zijn die voor geluk zorgen. Het is ons gevoel en onze gedachten die de omstandigheden in ons leven creëren.
En als je je dat beseft, is er niets dat je nog tegen kan houden om vandaag nog betere keuzes te maken. Want we hebben allemaal de kracht en de mogelijkheden om onze gevoelens en onze gedachten te sturen.
Stap voor stap: een gedachte per keer. Een emotie, een gevoel per keer. Soms een paar stappen achteruit en soms een mega stap vooruit.

Voor mij is het steeds meer een prioriteit dat ik me goed voel, dat ik gelukkig ben, mezelf kan zijn en de dingen kan doen die voor mij belangrijk zijn.

Want alleen als ik me goed voel, kan ik luisteren naar de oprechte verlangens  die ik diep van binnen voel en geef ik deze verlangens ruimte om er te zijn en om werkelijkheid te worden.
Misschien klinkt het egoïstisch maar ik heb geleerd dat we er alleen maar voor anderen kan zijn als we ons goed voelen. Dan stralen we kracht en positieve energie uit, die we vervolgens kunnen delen met anderen.

Maar verlangens kunnen ook voortkomen uit een ervaring met iets wat ik niet wil, wat niet goed voelt. Juist ervaringen met wat we niet willen kunnen ons de kracht geven om koers te houden, of juist een nieuwe koers uit te zetten. Ook (en misschien juist) deze ervaringen kunnen ons brengen waar we willen zijn.

Dus als je ook zoekende bent, net als ik vroeger: dat hoeft niet. Sterker nog, je zal niet vinden wat je zoekt. Rondjes rennen om iets proberen te bemachtigen, krampachtig acties ondernemen zal je niet brengen waar je op hoopt.
Waarom? Omdat alles waar je naar verlangt er al is. Je hoeft alleen maar stil te zijn en open te staan om te ontvangen. Jouw innerlijk kompas zal je helpen de situaties en personen naar je toe te trekken die je nodig hebt. Alles wat je kompas van je vraagt is dat je hierop vertrouwt en tijd neemt om te  luisteren.
Kun en durf jij naar jezelf te luisteren? Ik ben nieuwsgierig naar jullie ervaringen. Leuk als je een berichtje plaatst of via Social media laat weten hoe jij hierover denkt.
Image courtesy of chaiwat /FreeDigitalPhotos.net