Net als veel andere mensen was ook ik vandaag aangeslagen door het nieuws omtrent de zelfdoding van Tim Ribberink. (Artikel) Deze jongen heeft zo veel te lijden gehad onder pesterijen dat hij geen andere uitweg zag dan een einde te maken aan zijn eigen leven. Heftig nieuws.

Ik denk dat iedereen die vroeger zelf gepest is en die het nieuws vandaag hoorde wel even terug dacht aan vroeger, aan de littekens die misschien nog steeds te zien zijn, hoewel misschien ook al wel een deel geheeld.

ID-10098055

Ik ben vroeger zelf ook gepest. Gelukkig niet zo erg als bij Tim en gelukkig had ik ook lieve vrienden en kende ik mooie momenten die het leven de moeite waard maakten.
Maar net als bij iedereen die ooit gepest is, heeft het ook bij mij zijn sporen achtergelaten. Ik ben lange tijd erg onzeker geweest en nog steeds heb ik er soms moeite mee om me op mijn gemak te voelen in bepaalde sociale situaties.
Pas toen ik mezelf meer begon te accepteren voor wie ik was, begonnen de mensen om mij heen mij ook meer te accepteren.

Het thema acceptatie (zowel het accepteren van onszelf als van elkaar) is de afgelopen paar dagen een terugkerend thema voor mij geweest. Ik was al begonnen met het schrijven van een post over dit onderwerp toen ik vandaag het nieuws over Tim las.
Onszelf en elkaar niet accepteren voor wie we zijn is denk ik een belangrijke reden voor pesterijen. Want hoewel het heel erg makkelijk (en misschien ook prettig?) is om met de vinger te wijzen naar de pestkoppen, de waarheid is dat de pestkoppen niets kunnen zonder gewillig slachtoffer.
En als ik naar mezelf keek was ik ook een makkelijk “slachtoffer”. Ik was situaties vaak niet de baas, was onzeker, wilde graag dat mensen me aardig vonden en was ook nog eens heel goedgelovig. Ik was dus makkelijk voor de gek te houden en ik had het niet door als mensen een “spelletje” met me speelden.

Maar pesten is natuurlijk helemaal geen spelletje, want het raakt mensen in hun kern en de littekens kunnen jarenlang blijven zitten. Ik zeg het eerlijk: toen ik begin 20 was heb ik zelf ook een aantal keren gedacht: “Als dit het is, hoeft het voor mij niet meer. Neem mij dan maar mee.”
Voor mij was het lastig omdat ik verwachte na mijn schoolperiode een periode van pesten en onzekerheid achter me te kunnen laten, maar volwassenen zijn hierin niet altijd veel anders dan kinderen. Alleen de methodes verschillen. Het verbale pesten gaat dan over in roddelen of zwart maken, elkaar niets gunnen en elkaar subtiel buitensluiten of doodzwijgen.
Gelukkig heb ik nooit het lef gehad om gehoor te geven aan deze rare gedachten, want na die moeilijke periode is het gelukkig met mij alleen maar beter gegaan. Maar Tim kan deze kans niet meer krijgen. Hij zal misschien in een volgend leven terugkomen om de lessen te leren die nu nog te moeilijk voor hem waren, wie weet.

Maar tegen iedereen die nu nog in een dergelijke situatie zit, die gepest wordt, of zich niet geaccepteerd voelt, wil ik graag het volgende zeggen:
Voel je alsjeblieft niet rot omdat je anders bent. Weet en voel dat je speciaal en bijzonder bent. Je kunnen en durven onderscheiden van anderen en trouw blijven aan jezelf is een talent.

Omhels jouw uniek-zijn en kijk waar het je brengt in het leven! Je bent niet voor niets zoals je bent, daar is een reden voor. Die reden is dat jij alles kan bereiken wat je wil, precies zoals je nu bent. Dus stel jezelf open voor jouw ‘rare’ eigenschappen en gedachtekronkels en sta toe dat je bent wie je bent, want de mensen en omstandigheden die je aantrekt op je pad stellen jou in staat om het voor jou perfecte leven te leiden en alleen op die manier kan je de lessen leren die nodig zijn voor jouw ontwikkeling.
Kortom: je bent perfect, precies zoals je bent. En je zult zien, als jij dit gaat accepteren hebben de pestkoppen geen vat meer op jou. Dan zullen ze op zoek gaan naar een ander “slachtoffer.”  Totdat ook zij zien dat ze met pesten niet bereiken wat ze willen bereiken. Dat het een masker is, om hun eigen onzekerheid te verbergen. Totdat ook zij leren dat je misschien tijdelijk regeert met angst, maar nooit voorgoed.

“To be beautiful means to be yourself. You don’t need to be accepted by others. You need to accept yourself” – Thich Nhat Hanh Quotes

Ben jij gepest? Ben je er overheen gekomen of zijn er nog littekens? Of heb je vroeger zelf wel eens gepest? Laat het me weten via een berichtje of via Facebook of Twitter.
Image courtesy of thanunkorn/ FreeDigitalPhotos.net