Ik weet dat veel mensen er naar verlangen om zich totaal vrij te kunnen voelen in hun leven, zo ook ik. Zoals ik al eerder heb geschreven geloof ik dat het leven ons veel mogelijkheden biedt. Zo ook de mogelijkheid om in totale vrijheid te leven. Ik ben zelf helaas nog niet zo ver dat deze wens nu al realiteit is, maar ik heb wel veel handvaten mogen ontdekken die me in staat stellen stappen te nemen in deze richting. Deze handvaten wil ik graag met jullie delen.

Wat is vrijheid?
Vrijheid voor mij betekent dat je vrij bent om te zijn wie je bent. Vrij zijn betekend dat je kan doen wat je wil, wanneer je wil.   Vrij zijn betekent dat je de verlangens volgt die voortkomen uit je diepste kern. Dit doe je vanuit gevoelens van liefde, waardering en respect voor jezelf en voor anderen.
Als je afgesneden bent van je kern, van je diepste zelf, dan kun je hoe dan ook niet vrij zijn. Het is dus in de eerste instantie belangrijk om te leren luisteren naar wat jij wil en jezelf dit geluk te gunnen. Want het is iedereen zijn geboorterecht om vrij en gelukkig te zijn.
Maar hoe creëer je een gevoel van vrijheid als je verstandelijk weet of denkt dat je nog dingen “moet?”
Je hebt altijd een keuze
Veel mensen voelen zich verplicht om bepaalde dingen op een bepaald moment te doen. Het is echter belangrijk om te beseffen dat je altijd een keuze hebt. En als je handelt vanuit de overtuiging dat er inderdaad sprake is van een keuze, zal dat iets veranderen in je gevoelens van weerstand. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je het niet naar je zin hebt in je huidige baan. Je voelt je gevangen en zou het liefst wat anders doen. Je voelt dat deze baan niet meer bij je past, maar je ziet ook nog geen uitweg om van baan te veranderen. Het kan zijn dat je nog niet weet wat je wil, of het kan zijn dat je beperkende overtuigingen hebt over de economie of over je talenten.
Maar ook al wil je een andere baan, het is voor dit moment een keuze om toch iedere ochtend naar je werk te gaan. Er is altijd een alternatief ook al is dit geen aantrekkelijk alternatief.
Overgave en acceptatie zijn keuzes
Vrij zijn betekent in mijn ogen ook dat je een situatie kunt accepteren zoals deze is en mensen kunt accepteren zoals ze zijn. Dit betekent niet dat je niet bezig bent met het scheppen van een andere realiteit (bijvoorbeeld het vinden van een nieuwe baan).

Maar het betekent dat je je richt op wat je wil in je leven en de “huidige realiteit’ accepteert voor wat hij is.
Dat betekent dat je je als het ware overgeeft aan de situatie. Want als je je overgeeft aan een situatie zal het geen gevecht meer zijn. Want om in gevecht te zijn met iets of iemand zijn 2 energiestromen nodig. Als je jouw energiestroom aanpast, verander je de dynamiek met de betreffende situatie of met die andere persoon. Iemand kan jou niet raken als je dat niet toelaat.

Het mooiste voorbeeld van het feit dat je in alle omstandigheden keuzes hebt komt vind ik het verhaal van Viktor Frankl. Hij was een neuroloog en psychiater die in de tweede wereldoorlog gevangen heeft gezeten in meerdere concentratiekampen. In zijn boek De zin van het bestaan schrijft hij over zijn ervaringen als gevangene in een concentratiekamp en beschrijft hij zijn methode voor het vinden van de bedoeling van het leven in alle levensomstandigheden. Daarmee geeft hij aan dat er altijd een reden is om verder te leven, in welke omstandigheid dan ook.

Gedachten en gevoelens van vrijheid creëren
Vrij zijn betekent dat je je aandacht richt op wat er al is in je leven en je dat totale gevoel van vrijheid geeft. Want waar je je aandacht op richt groeit. En het is aan jou of je er voor kiest om je aandacht te richten op gevoelens van vrijheid of op gevoelens van dwang en “moeten.”
Middels visualisatie of meditatie kan je jezelf een scherp en levendig beeld voorstellen van wat totale vrijheid voor jou is. Hoe ziet dit beeld er uit? Hoe voelt het als je totaal vrij kan zijn?
En herken je deze gevoelens in activiteiten die je al in je dagelijkse leven geïntegreerd hebt? Ik voel me bijvoorbeeld onder andere totaal vrij als ik schrijf, als ik mooie boeken lees, als ik met mijn dochter speel en als ik goede gesprekken heb met mensen waarbij ik mezelf kan zijn. Ook mijn man geeft me dit gevoel omdat hij met altijd steunt en totaal accepteert zoals ik ben. Omdat je de gevoelens die je dan ervaart leert herkennen, kun je ze op andere momenten ook bewust leren oproepen. Hoe sterker je dit gevoel van vrijheid voelt, hoe meer het zich zal manifesteren in je leven. Een eerste praktische stap die je kan nemen is stoppen met het doen van kleine dingen die je niet leuk vindt. Zoek naar manieren om dit op een andere manier op te lossen. En onderneem kleine acties die je een gevoel van vrijheid geven. Neem bijvoorbeeld een uurtje eerder vrij van je werk en maak een lange strandwandeling. Voel de wind door je haar en ervaar wat de eindeloze, uitgestrekte zee met je doet.

markuso

Omring je met mensen die je steunen
Ook belangrijk om je gevoel van vrijheid te vergroten is jezelf omringen met mensen die open staan voor wie jij bent en voor jouw ideeën. Mensen die het beste met je voor hebben en die je jouw geluk gunnen.
Bedenk jezelf: moedigen jouw vrienden je aan om jezelf te zijn? Of wijzen ze resoluut jouw ideeën af en verwachten ze van jou dat je meegaat met de meerderheid en maar “gewoon normaal” doet?
Ik besef dat er veel mensen zijn die niet open zullen staan voor wat jij te zeggen hebt, natuurlijk heb ik die ook in mijn omgeving. Maar er zijn veel mensen die achter me staan en me steunen, ook al hebben ze zelf andere ideeën dan ik. En met die mensen bespreek ik wat er bij mij leeft. Ik ga zelden tot nooit een discussie aan met iemand als ik voel dat deze me wil “bekeren.”  De ene keer dat ik het (per ongeluk) wel doe, weet ik direct weer waarom ik het normaal niet doe. Het levert namelijk niets anders dan irritatie op. Een geïrriteerde gevoelens stroken per definitie niet met de wens om vrij te zijn. Dus door je te richten op vrijheid, door te leren wat vrijheid voor jou is. Door te leren hoe vrijheid voelt en welke overtuigingen en acties hierbij belangrijk zijn, zul je merken dat iedere dag iets meer vrijheid brengt in je leven. De weg naar vrijheid is een weg die bezaait is met uitdagingen die je de kans geven om dichter bij jezelf en jouw verlangens te komen.
En als je die uitdagingen aan durft te gaan, dan zul je steeds meer vrij zijn om jezelf te zijn en het leven te leiden waar jij naar verlangt. En dit is in mijn ogen een van de belangrijkste paden naar blijvend geluk.

En jij? Voel jij je vrij en wat betekent vrij zijn voor jou?
Laat een berichtje achter (e-mail, op deze site, op facebook of twitter) Leuk om van je te horen!

Image courtesy of Markuso / FreeDigitalPhotos.net