“In the beginning, people think vulnerability will make you weak, but it does the opposite. It shows you’re strong enough to care.” — Victoria Pratt.

Sinds ik deze blog gestart ben heb ik al een paar keer van mensen gehoord dat ze het knap vinden dat ik me zo open en zo kwetsbaar opstel. Ik zie dat echter anders en ik wil daar graag wat meer over vertellen.

Ik heb lang geloofd dat het beter was om bepaalde gevoelens en gedachten voor mezelf te houden. In mijn jeugd heb ik niet goed geleerd hoe ik met mijn emoties om moest gaan. Je leert deze vaardigheden niet op school en mijn ouders hadden het ook niet van hun ouders geleerd. Het probleem was echter dat ik sterke en krachtige emoties heb, dat is altijd al zo geweest. En als er allerlei gevoelens in je zitten, die je niet onderkent en zelfs probeert weg te stoppen, dan proberen ze toch een manier te vinden om naar buiten te komen.
Als gevolg hiervan zijn er periodes geweest in mijn leven dat ik erg emotioneel was. De emoties die ik verdrukte kwamen op de meest ongeschikte momenten naar buiten.
Omdat ik geen controle nam over mijn emoties, namen mijn emoties soms controle over mij. Dat maakte dat ik me kwetsbaar voelde en ik niet op mezelf durfde te vertrouwen.

Ik schaamde me voor de emoties die ik had. Ik wilde graag sterk zijn en ik wilde juist niet zo veel van mezelf laten zien aan anderen.

De afgelopen jaren ben ik mezelf echter steeds meer gaan accepteren, tot op het punt dat ik nu kan zeggen dat ik echt van mezelf en van het leven hou. Hier zijn echter behoorlijk wat inzichten voor nodig geweest.
Tijdens mijn opleidingen, zelfstudies en door de jarenlange werkervaring die ik heb opgedaan als coach heb ik heel veel mogen leren over mezelf en over het leven.
Als coach heb ik honderden mensen begeleid en naar hun verhalen mogen luisteren. Ik heb geleerd dat ieder mens een ander verhaal met zich mee draagt. Ik weet dat we allemaal geheimen en onzekerheden met ons meedragen.
Ik heb geleerd dat er diepere gevoelens en overtuigingen zitten achter het gedrag dat mensen laten zien.
Hierdoor weet ik dat mijn ervaringen, mijn gedachtekronkels, mijn gevoelens en gedrag niet raar of vreemd zijn.
Ik ben niet meer bang voor wat anderen er van denken. Als mensen er een oordeel over hebben, dan zegt dat iets over hen, niet over mij.  Dan zegt het dat zij zichzelf niet kennen of dat zij bepaalde aspecten van zichzelf of van anderen niet kunnen accepteren.
P1000102

We zijn bang dat als we ons kwetsbaar opstellen, dat we aangevallen worden en dat mensen makkelijker over ons kunnen oordelen. Daarom verbergen we soms wie we werkelijk zijn, omdat dat veilig voelt. En veilig is het misschien wel, maar voelt het ook goed?

Het komt er op neer dat ik me misschien wel kwetsbaar opstel, maar ik voel me niet meer kwetsbaar.
Omdat ik het niet toesta dat mensen me kwetsen. Als je je gekwetst voelt door wat mensen tegen je zeggen, dan betekent dit dat een deel van jou gelooft dat het waar is wat ze zeggen. Dat is de reden dat het je raakt.
En aan die overtuiging die je over jezelf hebt, kun je wat veranderen. Want jij kan jezelf krachtig en sterk maken door de gedachten en de gevoelens die je over jezelf hebt in een lijn te brengen met de basisovertuigingen van zelfwaarde. Zelfwaarde betekent dat je weet en accepteert wie je bent en dat je weet en voelt dat je evenveel waard bent als ieder ander.
Alleen als je jezelf durft te zijn, jouw leven durft te leven, jouw koers durft te varen, kun je je volle potentie ontwikkelen. En daarvoor is het misschien nodig om jezelf af en toe kwetsbaar op te stellen. En geloof me: zo eng voelt dat niet!