“Courage is resistance to fear, mastery of fear. Not absence of fear.”
Mark Twain

Er zijn veel redenen waarom dat mensen angsten ervaren in hun leven. Soms zijn mensen gewoon een beetje bang, bijvoorbeeld voor spinnen of voor spreken in het openbaar. En soms loopt een angst uit de hand en spreek je van een stoornis, die ieder aspect van je leven beïnvloed. Dan laat je je leiden door je angst en werkt deze verlammend. Hierdoor leef je niet ten volste. Maar waar is die angst eigenlijk op gebaseerd? Ben je bang dat mensen je niet leuk, lief of goed genoeg vinden?
En is dat nu echt zo belangrijk? Uiteindelijk is er maar een iemand wiens goedkeuring je nodig hebt en dat ben je zelf.

Maar wat zou je doen als je zonder angst zou zijn?
Als je onbevreesd iedere uitdaging aan zou kunnen gaan die op je pad zou komen?
Hoe prachtig zou het zijn als je jezelf niet in zou houden omdat je bang bent voor wat andere mensen denken.
Als je jezelf toe kan staan om vrij te zijn in je acties omdat JIJ denkt dat het goed is wat je doet en omdat jij er plezier aan beleeft.

Die angsten kun je overwinnen. En het voelt ontzettend goed en bevrijdend om dat te doen. Het is een cadeau aan jezelf om jezelf toe te staan ten volste te leven. Het voelt alsof je tegen jezelf en tegen de wereld zeg: dit ben ik! Dit vind ik en dit denk ik. En dat maakt heel erg gelukkig!

Om je angsten te overwinnen moet je het verhaal veranderen dat je jezelf vertelt.
Uiteindelijk worden we namelijk waar we in geloven.
De overtuigingen die je hebt over jezelf,heb je ontwikkelt door wat je hebt meegemaakt en door wat anderen je hebben verteld. Maar we hebben allemaal zelf de kracht en de mogelijkheden om ons verhaal te veranderen en dus om onze angsten te overwinnen.

Met angst worden we geboren en het is een beschermingsmechanisme. Maar het streeft zijn doel voorbij als angst ons belet om te leven, om datgene te doen dat ons gelukkig maakt.
Angst is niets meer dan de emotie, het gevoel achter het verhaal dat je jezelf verteld.

Je kunt piekeren over je angst, of het eindeloos analyseren, maar daar los je het niet mee op.

Wat kun je dan doen?
Je kunt je angst overwinnen door het verhaal te veranderen dat je jezelf vertelt. Daarmee kun je het gevoel van angst overwinnen en uiteindelijk dus ook andere omstandigheden in je leven brengen.

Dus: welk verhaal vertel jij jezelf en hoe kun je jezelf uitdagen dit verhaal te veranderen? Het zal tijd kosten om een verhaal te bedenken dat goed voelt voor jou en om het verhaal bij te schaven en zo te kneden dat het bij je past. Het is bijna niet mogelijk om je verhaal in een keer 180 graden te keren.
Maar hoe geweldig voelt het wel niet als het je lukt om je verhaal te veranderen en je genoeg moed kunt verzamelen om voorbij te gaan aan je angst? Want alleen als je al je angsten recht in de ogen durft te kijken en kunt aangaan met zelfvertrouwen, overtuiging en vreugde, kun je al je dromen waarmaken.

Angst moet geen reden zijn om iets niet te doen. Angst is simpelweg niets meer dan een uitdaging en als je je angsten overwint dan wordt je beloond. Dan krijg je energie en dit is precies de energie die je nodig hebt om wezenlijke veranderingen teweeg te brengen in je leven.
Dit is de energie die je vervult en doet stralen van trots omdat je voor jezelf hebt gekozen en je laat je door niets of niemand tegen houden.